Oud-strijder Prosper Mellaerts.

Mijn oom werd geboren op 28/05/1924.

Zijn ouders leerden elkaar kennen in Noord Frankrijk waar ze als seizoenarbeiders werkten. Grootvader was afkomstig uit Bekkevoort. Grootmoeder was een rasechte Kempische.

Het verhaal ging dat het koppel de lange reis vanuit Noord Frankrijk naar de Kempen te voet aflegden. Zij vestigden zich in Gierle. Grootvader ging aan de slag als arbeider in de steenfabriek van Beerse. Grootmoeder runde, met behulp van haar kinderen, een kleine boerderij.

soldaat Prosper Mellaerts

Oorlog: van verzet naar vrijwillige soldaat

Mijn vader groeide op in Gierle met zijn drie jaar jongere broer. Hij liep de plaatselijke lagere school tot zijn 14 jaar. Nadien volgde nog twee jaar vakschool in Turnhout tot in 1940 de oorlog uitbrak. Hij was op dat ogenblik 16 jaar. Naar school gaan werd hierdoor abrupt afgebroken.

Om niet opgepakt te worden om te gaan werken in Duitsland, verstopten hij zich met enkele leeftijdgenoten in de bossen van Gierle.

De zus van mijn grootmoeder woonde ook in Gierle. Zij was getrouwd met een politieofficier die in Antwerpen werkte. Het koppel was zeer tegen de bezetters. Van bij het uitbreken van de oorlog waren ze actief in het verzet. Zo brachten ze vele neergestorte Engelse en Amerikaanse piloten in veiligheid.

Als zestien jarige werd mijn vader hierin betrokken. Op één januari 1943 ging hij in het gewapend verzet tot na de bevrijding in november 1944. Hij werkte mee bij de ondergrondse inlichtingendiensten en de actiediensten.

Soldaat bij Brigade Piron

Wanneer België helemaal bevrijd werd en zijn verzetsactiviteiten niet langer nodig waren, sloot hij zich vrijwillig aan bij de 1ste Infanterie Brigade Bevrijding van kolonel Jean-Baptiste Piron. Wij zijn dan 26/12/1944. Deze brigade telt drie volwaardige bataljons. In april 1945 wordt deze brigade nog ingezet voor de bevrijding van Nederland. De operaties van de 1ste Brigade Bevrijding spelen zich hoofdzakelijk af tussen de Lek en de Waal. Hier vocht mijn oom mee aan het front. Het waren gevechten van man tot man met de bajonet op het geweer.

Na de capitulatie van Duitsland op 8/5/1945 neemt de 1ste Brigade Bevrijding deel aan de bezetting van Duitsland. Voor mijn oom eindigde deze periode op 24/12/1945. Op Kerstdag 1945 was hij voor het eerst na één jaar weer thuis

Tekst en foto van Paul Mellaerts – Gierle, 11 november 2020

3 thoughts on “Oud-strijder Prosper Mellaerts.

Geef een reactie