Ontstaan van Brigade Piron

Op 10 mei 1940  moesten de reservisten van het Belgische Leger, bestaande uit jonge mannen vanaf 16 jaar, zich begeven naar een verzamelpunt in Oost-Vlaanderen. Voor de jongens uit onze streek was dit Wachtebeke

Door de snelle opmars van de Duitsers werden de verdedigers van ons land steeds meer teruggedrongen tot in Frankrijk. Een gedeelte van hen kwam terecht in Cherbourg, waar ze onder lichte dwang op een boot werden gezet richting het Verenigd Koninkrijk.

Hieruit zal later in 1942 de Brigade Piron ontstaan. Een nieuw leger: de Eerste Belgische Infanterie Brigade.

Soldaten van Brigade Piron gekazerneerd te Tenby, Verenigd Koninkrijk .

                   
De bevrijding van West-Europa 1944-45

Pas na vier jaar, in augustus 1944, zullen de soldaten van Brigade Piron, samen met de andere geallieerde legers Frankrijk, België en Nederland mee helpen bevrijden.

Het is een stukje geschiedenis dat niet zo bekend is, Maar waar de stad Herentals en ook zijn regio een sterke vertegenwoordiging aan heeft geleverd. Er waren immers 35 Herentalse jongens bij Brigade Piron, waarvan er 1 is gesneuveld bij het begin van de bevrijding. Jules Leysen stierf op Jules stierf op 17 augustus 1944 aan zijn verwondingen tijdens de gevechten te Sallenelles in Normandië.

Heropstart Brigade Piron 2.0 Nete & AA

Zoals de meeste vaderlandslievende verenigingen kende de vriendenkring rond de voormalige Brigade Piron in de naoorlogse geschiedenis een sterke bloei.  Uit  Herentals en de regio waren de meeste oud gedienden van de Brigade aangesloten in Herentals. Regelmatig waren er herdenkingen her en der in het land georganiseerd.

Defilé Herentals voormalige leden van Brigade Piron.

Maar de tand des tijds kende ook zijn tol. En de laatste  jaren was er nog enkel het vaandel dat aanwezig was.   De oud strijders van de Brigade van weleer zijn er niet meer.

Mede onder impuls van de stad Herentals, waarbij alle verenigingen in het jaar 2020 zich moesten hernieuwen, werd de Brigade Piron 2.0 Nete & AA  heropgestart. Met een aantal gemotiveerde sympathisanten tracht de vernieuwde vaderlandslievende vereniging deze herinnering toch in ere te houden.

Het jaarprogramma voor 2021 is reeds vastgelegd.

Maar wat nog ontbreekt is een blijvend monument .

Besluit :

De essentie van de vaderlandslievende verenigingen zoals Brigade Piron – Nete en Aa, is de burgerlijke en militaire slachtoffers in de toekomst te blijven herdenken.

Maar ook de jeugd erbij actief in te betrekken.

Het zou daarom  mooi zijn dat er een monument, ter nagedachtenis van de Brigade Piron, zou kunnen worden geplaatst met betrokkenheid en medewerking van de jongeren (via de scholen of jeugdbewegingen).
Met dezelfde leeftijd, zoals degenen die 80 jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk zijn terechtgekomen.

Zeer jonge mensen, welke 4 jaar gescheiden zijn geweest van hun familie en hun dierbaren, ter verdediging van hun vaderland en herstel van vrijheid en democratie.

‘Nooit meer oorlog’ is en blijft het streven voor een betere wereld !

2 thoughts on “Ontstaan van Brigade Piron

Geef een reactie