Kenteken Brigade Piron

Vanaf 24 november 1942 wordt toelating gegeven het kenteken”Belgian Army in United Kingdom” in het midden van de rechter borstzak te dragen. Men moet op die datum minstens 9 maanden dienst doen in de strijdkrachten, tevens wordt het ingeschreven in het stamboek. Bij verlies van het geregistreerde kenteken moet het door de persoon zelf terug aangeschaft en betaald worden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ecusson45.gifDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is kenteken-uniform-brigade-piron-bijgewerkt.jpg
Deze badge dragen de soldaten van Brigade Piron op hun mouw vanaf september 1944.

Als de Brigade op 4 september 1944, hun defilé door Brussel houden komen van alle kanten weerstanders toegestroomd met hetzelfde kenteken op de arm. Piron, een militair in hart en nieren, kan dit niet over zijn kant laten gaan, die weerstanders zijn geen soldaten. Daarom wil hij zo snel mogelijk een nieuw kenteken voor ZIJN soldaten. Het word de oorspronkelijke gele leeuwenkop  op een rood Latijns kruis op een ondergrond een zwart Frans schild. Dit symboliseert weer de Belgische driekleur.

bron: Willy t’ Syen

Geef een reactie