Uitstap Leopoldsburg 21 augustus 2021.

Bestuurslid Linda Van Gestel, had voor de leden van onze vaderlandslievende vereniging, een prachtige gezinsuitstap voor jong en oud uitgewerkt. Op zaterdagvoormiddag 21 augustus 2021 kwamen een 20-tal deelnemers met de auto naar het MKOK (of het Museum K-blokken en Oscar Kapel) te Leopoldsburg voor een begeleid bezoek aan het voormalige militaire kamp waar zovele soldaten-miliciens sinds de onafhankelijkheid van België waren gekazerneerd.

De aanwezige leden werden in de ontvangstruimte door onze voorzitter Ronny hartelijk verwelkomd bij een tas koffie en lekkere pistoletjes. Hier kon iedereen mekaar al direct in een gemoedelijke sfeer beter leren kennen.

Begeleide wandeling – Op stap met Octavie


Na de koffie ging iedereen mee op stap met gids Nadia voor een 2 uur durende wandeling naar verschillende plaatsen in de buurt van het kamp van Beverlo. De gids was verkleed als een ‘marketentster‘ en zij vertelde onderweg enkele verhalen over Octavie, haar beroep, haar dorp en over het militaire kamp zoals het er vroeger aan toe ging.
Een marketentster (ook: marketenzer, zoetelaar of zoetelaarster) was een kampvolgster die gerechtigd was om aan soldaten waren te verkopen zoals drank, voedsel en kleine benodigdheden voor het dagelijks leven. Drank verkochten ze uit het typische marketentstervaatje dat ze op de heup droegen.
Link : Op stap met Octavie

Tijdens de wandeling werden we onderweg getrakteerd op ‘Kampse proevertjes’: een lekkere zandkoek en een straffe jenever. Natuurlijk liet niemand dit alles aan zich voorbijgaan.

Daarna een bezoek aan het Belgische militaire kerkhof waar vooral soldaten van de Eerste Wereldoorlog, afkomstig uit heel het land, begraven liggen. Er is eveneens een open kapel ter herdenking van alle omgekomen politieke gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Na een klim op de heuveltop van vroegere kampdomein kwamen we aan op de begraafplaats van de gesneuvelde Britse soldaten van de Tweede Wereldoorlog. Hier stonden we even stil bij het graf van de schoonbroer van voormalige president John F. Kennedy die in september 1944 te Heppen sneuvelde tijdens de bevrijding van ons land.


Museumbezoek K-blokken

Na de smakelijke maaltijd in legergamellen (soep, peekesstomp met worst, rijstpap met bruine suiker) werden we, in de buurt van een tank van Brigade Piron, opgewacht door een oud-militair die ons door de verschillende tentoonstellingszalen van het museum met de nodige uitleg zou begeleiden.

In de eerste tentoonstellingszaal kregen we een maquette van een gevangenisblok te zien waar opgepakte vermeende verzetslieden en tegenstanders van het Nazi-regime gedurende 4 jaar door de Duitsers tijdens WO2 werden opgesloten. In het lokaal ernaast kon men allerlei attributen, documenten en foto’s bekijken over de bezettingsperiode van Leopoldsburg.

Aan de hand van panorama-taferelen werden een realistische indrukken getoond hoe alles er vroeger uitzag.
Hieronder zie je een ondervragingskantoor van de Duitsers tijdens WO2 en een kampement van een Belgisch ruiterregiment in de open natuur tijdens WO1.

Hoe leefden de soldaat-miliciens vroeger in de kazerne en welke militaire uitrusting hadden ze mee nemen ?
Grote vitrinekasten toonden allerlei vaandels, gedenktekens, uniformen en insignes van de verschillende Belgische eenheden in de loop van de voorbije eeuw (van 1835 tot heden).


De zaal met militaire voertuigen

In de grote zaal konden we enkele oude militaire voertuigen bewonderen. Er stond zelfs een kopie van een V1, de vliegende bom die was nagemaakt op ware grootte. Ook was een kleine ruimte ingericht met informatie over Brigade Piron.

Paul bij een Brenn carrier.
Als je goed kijkt zie je de neus van de vliegende bom.
Affiche ter herinnering aan de bevrijding van Honfleur (kustplaatsje in Normandië) door de Brigade Piron
Overzicht van de kazerneplaatsen met de jaartallen waar Brigade Piron, nadien Bataljon Bevrijding, heeft vertoefd.

Ook over de bevrijding van Leopoldsburg kwamen we wat meer te weten.

Bij de bevrijding van Leopoldsburg op 11 september 1944 maakte de Brigade Piron deel uit van de Britse 8e pantser brigade.

Iedereen tevreden

Na de begeleide rondgang door de verschillende tentoonstellingszalen konden we buiten bij het mooie weer op het terras onder de tent nog wat nagenieten bij pot en pint. Het was voor alle aanwezigen op deze eerste gezinsuitstap van onze vaderlandslievende vereniging een plezante dag geweest voor jong en oud.

Iedereen tevreden op de groepsfoto.

Foto’s : Ludo Torfs

One thought on “Uitstap Leopoldsburg 21 augustus 2021.

  1. Aan iedereen nogmaals en in het bijzonder Linda een pluim voor deze mooie uitstap. Het volk was er, een zonnige dag, wat wil je nog meer. Een schot in de roos. We hebben er echt van genoten. Je moet het niet altijd ver gaan zoeken .We kijken verwachtingsvol uit waar we in augustus 2022 naartoe gaan.
    PS
    Een mooi artikel ook Goe gedaan Ludo.

Geef een reactie