Weldoener stedelijke begraafplaats

De laatste tijd worden de graven van enkele gesneuvelde soldaten op de stedelijke begraafplaats van Herentals netjes schoongemaakt door een onzichtbare weldoener en dit telkens er een plechtige herdenking gaat plaatsvinden voor de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Deze weldoener verdient een pluim voor zijn onvoorwaardelijke inzet en de vaderlandslievende vereniging ‘Brigade Piron – Nete en Aa’ – is deze persoon daarom zeer dankbaar.
Zijn spontaan gebaar (en werk) betekent een groot eerbetoon aan de jonge soldaten die te vroeg zijn gestorven voor ons vaderland tijdens de twee wereldoorlogen en geeft zo toch een beetje troost voor het verdriet van hun getroffen familieleden.

Jules Leysen (23 jaar),
soldaat bij Brigade Piron,
gesneuveld in Normandië
tijdens de bevrijding van West_-Europa
op 17 augustus 1944 te Sallenelle.
Jozef Verboven (24 jaar),
wachtmeester 2e Lanciers,
gesneuveld in Oost-Vlaanderen
tijdens de 18-daagse Veldtocht
op 20 mei 1940 te Kwatrecht.
Jan Delen (21 jaar),
vrijwilliger-soldaat,
gesneuveld in Korea
tijdens de VN-missie
op 30 augustus 1952

Elk jaar op 2 november (Allerzielen) om 11:00 uur brengen de leden van de vaderlandslievende vereniging een korte hulde op de Stedelijke Begraafplaats (Bosbergen) aan de graven van de gesneuvelde soldaten van Herentals en leggen een bloemstuk neer aan de 2 monumenten die ter herdenking van de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog aldaar zijn opgericht.

Herdenkingsmonument ter ere van
de gesneuvelde Herentalse soldaten
tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914 – 18).
Herdenkingsmonument ter ere van de gesneuvelde soldaten en omgekomen politieke gevangenen van Herentals tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940 – 45).

One thought on “Weldoener stedelijke begraafplaats

Geef een reactie