Frans Gios, laatste oud-strijder 5e Linie overleden

Op 30 december 2021 werd Frans Gios, de laatste oud-strijder van het Belgische 5e Linie Regiment, in Noorderwijk begraven. Frans zou in januari volgend jaar 102 jaar worden.

13 vaandeldragers vormden een erehaag, alsook iemand in de militaire kledij van 1940, brachten de gepaste eerbetoon aan Frans en de aanwezige familieleden tijdens de plechtigheid in de kerk en aan de begraafplaats.
Daar klonk het ‘Ten Velde’, de ‘Last Post’, het ‘Belgisch volkslied’ en de ‘mars van de 5e Linie’.

Frans, afkomstig van Noorderwijk, was tijdens de mobilisatie in 1939 soldaat van het 5e Linie Regiment van het Belgische Leger en was gelegerd aan het Albertkanaal in Herentals. Nadat de Duitsers in mei 1940 ons land binnenvielen, moest de 5e Linie slag leveren in Humbeek aan het kanaal van Willebroek. Daar sneuvelden 21 Belgische soldaten tijdens de gevechten en werd Frans samen met zijn kameraden als krijgsgevangenen naar Duitland afgevoerd. Hij werd op verschillende plaatsen verplicht aan het werk gezet door de Duitsers, maar werd na 4 jaar hard labeur eind augustus 1944 naar huis gestuurd met een zware longziekte. Een maand later werd Herentals bevrijd. Maar Frans lag jaren nadien plat in zijn bed en kon 8 jaar niet werken.

Toch kwam hij er bovenop en werd uiteindelijk nog bijna 102 jaar dank zij ‘heel goed eten en drinken en de genade van God’ zoals hij vertelde tijdens de viering van zijn 100ste verjaardag in januari 2020. Hij mocht toen van de afgevaardigde van de Koninklijke Vereniging 5e Linie een eremedaille in ontvangst nemen.

website van 5 Linie http://www.vijfdelinie.be/#

Foto’s : Johan Temmerman (nnieuws), Rudi Vandenweyer (brigade piron – nete en aa-).

One thought on “Frans Gios, laatste oud-strijder 5e Linie overleden

Geef een reactie