Anne Frank Tentoonstelling 24 sept tot 9 okt 2022

Het levensverhaal van Anne Frank

Laat me mezelf zijn

Vanaf zaterdag 24 september tot zondag 9 oktober organiseert de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa, in samenwerking met de Dienst Toerisme van Herentals, een 2 weken durende tentoonstelling over het levensverhaal van Anne Frank, de jonge meisje dat samen met haar Joodse ouders moest onderduiken tijden de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk werden ze allen opgepakt en kwamen ze om in de onmenselijke concentratiekampen. Anne Frank hield een dagboek bij. Haar verhaal is een waarschuwing voor de mensheid waartoe een totalitair militair regime kan leiden als bepaalde bevolkingsgroepen worden uitgesloten tot de samenleving.

Met de reizende tentoonstelling Laat me mezelf zijn – Het levensverhaal van Anne Frank wil de Anne Frank Stichting jongeren informeren over Anne Frank en de Holocaust en ze uitdagen na te denken over onderwerpen als identiteit, vooroordelen en discriminatie.

Het geschiedkundige gedeelte van Laat me mezelf zijn bestaat uit zeven modules. De inhoudelijke opbouw, de afbeeldingen en het ontwerp van de tentoonstelling maken het mogelijk voor de bezoekers zich te identificeren met het persoonlijke verhaal van Anne Frank. Grote foto’s tonen Annes vroege jeugd in Frankfurt, de emigratie naar Amsterdam en de onderduik. De tentoonstelling verbindt telkens het verhaal van de familie Frank met de belangrijke gebeurtenissen uit die tijd: de opkomst van het nationaal-socialisme, de uitsluiting en discriminatie van de joodse bevolking die uiteindelijk tot de Holocaust leidde.

In het actuele gedeelte van de tentoonstelling komen jongeren zélf aan het woord. Ze vertellen over vier onderwerpen die voortkomen uit het historische verhaal:

  • Identiteit: Wat zijn de onderdelen van je identiteit? Hoe zie je zelf, hoe zien anderen je?
  • Groepsidentiteit: Bij welke groepen hoor je? Wat denken anderen hierover? ’Hokjesdenken’
  • Discriminatie: Wat gebeurt er als je door anderen niet geaccepteerd wordt?
  • Reageren: Wat kan je doen als je met discriminatie geconfronteerd wordt?

Vernissage met gastspreker Regina Sluszny

De vernissage vindt plaats op zaterdag 24 september om 14 uur met gastspreker Regina Sluszny. Als kind heeft zij ondergedoken gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is momenteel voorzitter van het forum van de Joodse organisaties in België en vicevoorzitter van de ‘organisatie van het ondergedoken kind’.

Rondleidingen

Voor deze tentoonstelling kunnen scholen en andere groepen ook een rondleiding aanvragen via Ronny Neefs van Brigade Piron 2.0 Nete & AA (mailadres: ronny.neefs@outlook.be).  Een gegidste rondleiding voor scholen kost 34 euro (max. 25 personen). Een rondleiding voor andere groepen kost 60 euro (max. 25 personen). De rondleiding duur maximum 2 uur.

webpagina ’t Schaliken : Laat me mezelf zijn | Cultuurcentrum ’t Schaliken

Geef een reactie