Monument voor vier Britse oorlogsslachtoffers te Morkhoven

Bemanning neergeschoten Lancaster herdacht

De jaarlijkse 11 november viering krijgt in Morkhoven bij Herentals dit jaar (2005) een apart karakter. Zo zal er een gedenkplaat onthuld worden ter nagedachtenis van vier omgekomen Britse bemanningsleden van de Lancaster I R5610 die in de nacht van 24 op 25 augustus 1942 boven Morkhoven werd neergeschoten. Nabestaanden van de slachtoffers wonen de plechtigheid bij.

Marc PEETERS Donderdag 10 november 2005

Oorlogsvorsers hebben via Duitse en Engelse rapporten het vuurgevecht gereconstrueerd. De Britse bommenwerper had die nacht Frankfurt gebombardeerd. Op weg naar huis kwam het vliegtuig in het vizier van de Duitse jachtvlieger Walter Barte die met zijn Messerschmitt de Lancaster in brand schoot.

Het toestel explodeerde in de lucht waardoor de brokstukken over Morkhoven verspreid werden. Een vleugel stortte neer op centimeters van de hoeve van Alfons Willems.

Drie van de zeven bemanningsleden overleefden de crash. De piloot geraakte via een ontsnappingslijn terug in Engeland. De twee anderen zaten tot het einde van de oorlog in een krijgsgevangenkamp.

De vier overleden bemanningsleden kregen een laatste rustplaats op het kerkhof van Morkhoven. Herentals ontvangt straks meer dan twaalf familieleden van de Britten. De Chiro van Morkhoven zal deze mensen mee begeleiden en ook de leerlingen van de basisschool hebben een opdracht. ,,De inbreng van de jeugd is voor ons heel belangrijk”, luidt het in kringen van Oudstrijders. Naast de onthulling van de gedenkplaat worden op verscheidene plaatsen kransen neergelegd. De vereniging Spearhaed komt naar Morkhoven met historische legervoertuigen en de gehele bevolking is uitgenodigd om de Britten mee te verwelkomen. Met de nabestaanden zal ook een bezoek gebracht worden aan de plaats van de vliegtuigcrash en aan de schuilplaats van één van de bemanningsleden.

bron : Bemanning neergeschoten Lancaster herdacht | Het Nieuwsblad

Geef een reactie