Herdenking Lancastercrash Voortkapel

Op zondag 22 mei 2022 herdacht Voortkapel de Lancastercrash in Schobbroek.

Dag op dag 78 jaar geleden (22 mei 1944) werd de Lancaster van de R.A.F. geraakt door een Duitse nachtjager en stortte neer in Schobbroek. De zeven bemanningsleden kwamen om en er was veel materiële schade in het gehucht Schobbroek.

In 1998 werd op vraag van het Schobbroekcomité door de gemeente een monument opgericht.

De herdenking op zondag 22 mei begon in de kerk met een gedachtenisviering voor de omgekomen bemanningsleden. Op een passende wijze werd eer betuigd aan deze jonge twintigers die hun leven lieten voor onze vrijheid.

Gedenkmis in de kerk van Voortkapel voor de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster.

Er werd ook stilgestaan bij de slachtoffers van de vele oorlogen overal ter wereld. Nu in het bijzonder door de oorlog in Oekraïne.

De roep om vrede was dan ook de rode draad door deze deugddoende gebedsviering. De viering werd opgeluisterd door zangkoor Sint Cecilia met passende liederen.

Aansluitend ging de herdenking verder aan het monument in Schobbroek.

Herdenkingsmonument voor de 7 omgekomen bemanningsleden van de neergestorte Lancaster in het gehucht Schobbroek te Voortkapel.

Namens NSB Voortkapel en het Schobbroekcomité sprak voorzitter Roger Vrindts de aanwezigen toe, gevolgd door Schepen Paul Helsen namens het gemeentebestuur. Namens The Belgians Remember Them sprak voorzitter Wilfred Burie. Burgemeester Guy Van Hirtum legde bloemen neer namens de gemeente, Roger Vrindts namens NSB Voortkapel en Schobbroekcomité, Wilfred Burie namens The Belgians Remember Them.

Mr. Burie, president van Belgians Remember Them, hield een pleidooi tegen de wapenleveringen van België aan Oekraïne.

De leden van NSB Voortkapel , met muts van hun vroeger regiment, plantten een herdenkingskruisje aan het monument. Na de Last Post, gebracht door Rudy op trompet, volgde één minuut stilte. De plechtigheid werd afgesloten met het Engels en Belgisch volkslied.

De vaandeldragers van de verschillende vaderlandslievende verenigingen.

Door NSB Voortkapel werd daarna aan alle aanwezigen een receptie aangeboden in het gildelokaal.

Aan iedereen, zowel in de kerk als aan het monument, hartelijk dank voor hun deel in het wellukken van deze tweejaarlijkse herdenking. NSB Voortkapel en Schobbroekcomité   

De 7 bemanningsleden van de Lancaster bommenwerper omgekomen bij de crash op 22 mei 1944 in Schobbroek (Voortkapel – Westerlo)

Tekst : Louis Ceuppenssecretaris NSB Voortkapel,
Foto’s : Ludo Torfs pironnea.be

Extra info : Monument Crash Lancaster Mk I DV309 BQ-S Westerlo-Voortkapel – Westerlo – TracesOfWar.nl

                  

Geef een reactie