22 nov 2022 filmavond : Oorlogshelden van Neteland

Op dinsdagavond 22 november 2022 om 20:00 uur wordt in de zaal ‘Fonderies de la Campine’, Wuytsbergen 2 te Herentals een filmavond georganiseerd waar er 2 authentieke documentaires worden geprojecteerd voor het grote publiek:

  • Luchthelden boven Neteland

    Deze nieuwe filmdocumentaire gaat over de herdenkingstocht met oude militaire voertuigen naar de crashsites van de neergestorte vliegtuigen uit WO2 in Herentals, Herenthout en Olen, die plaatsvond op 8 mei 2022 en onder ruime publieke belangstelling met de verschillende vaderlandslievende verenigingen en de jeugdbewegingen uit de regio werd bijgewoond.
    Het is een filmisch verslag (met drone-opnamen) van wat er allemaal op deze uitzonderlijke dag heeft plaatsgevonden. We zijn getuige van de eervolle plechtigheden aan de 4 herdenkingsplaatsen waar de bemanningsleden van een neergehaalde bommenwerper zijn omgekomen.

  • Herentalse soldaten van Brigade Piron

    Deze reportage uit 1984 is een opname uit een RTV-verslag van de viering van de herdenking van 40 jaar bevrijding van Herentals. Enkele van de oud-strijders van Brigade Piron getuigen over hun ervaringen als gewezen soldaat van Brigade Piron die mee de bevrijding van Noord-Frankrijk, Belgie en Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. We zien authentieke beelden van bijna 40 jaar geleden over de opening van de Tentoonstelling over WO2, de aanwezigheid van de Britse oudstrijder van de Polar Bears divisie die Herentals mee heeft bevrijd en de plechtige overhandiging van het nieuwe vaandel voor de Herentalse oud-strijders van Brigade Piron.

  • Tijdens de pauze kan men de kleurenbrochure ‘Luchthelden boven Neteland’ met de begeleidende tekst over de 4 crashsites van de neergestorte WO2-vliegtuigen in Herentals, Herenthout en Olen aanschaffen. In de brochure is er ook een fietsroutekaart uitgewerkt, zodat men de plaatsen van de 4 crashsites nadien gemakkelijk kan bezoeken.

  • Ook kan men op deze filmavond zich inschrijven op de voorintekening van het nieuwe boek ‘de Herentalse soldaten van Brigade Piron’ .
    Dit nieuwe en uitzonderlijke boek verhaalt de boeiende geschiedenis van de 35 Herentalse jongens die bij het begin van de Tweede Wereldoorlog in Engeland zijn terechtgekomen en daar gedurende 4 jaar hun militaire opleiding in Tenby (Zuid-Wales) hebben ondergaan. Uiteindelijk nemen ze deel met de Brigade Piron en de andere geallieerde legers aan de bevrijding van West-Europa vanaf augustus 1944. Het boek bevat vele unieke oude foto’s.
    Het boek zal in de boekhandel verkrijgbaar zijn vanaf begin mei 2023.
    Tijdens de voorintekening geniet men van een flinke vermindering op de uiteindelijke verkoopprijs.

  • Iedereen is welkom. Inkom is gratis.
Bemanningsleden van een Britse Lancester bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog (1944)
Enkele Herentalse oudstrijders van Brigade Piron tijdens de herdenking van 40 jaar Bevrijding in 1984.

Geef een reactie