Herdenking Wuustwezel 22 okt 2022

Eén van de mooiste en meest verzorgde bevrijdingsherdenkingen in onze regio is die van Wuustwezel. Daar wordt elk jaar de bevrijding van het dorp door de Polar Bears devisie (de Britse 49e West-Riding Infanterie Divisie) herdacht.

Traditioneel nemen zeer veel vaderlandlievende en oud-strijders verenigingen deel aan deze goed uitgewerkte plechtigheid. Er is altijd zeer veel volk op de tribune, talrijke vaandeldragers uit de streek en een mooie muzikale begeleiding door een piperband. Ook de leden van de militaire old-timer vereniging Spearhead vzw zijn steeds present met hun soldaat figuranten en Linda zingt er altijd een melancholisch lied uit de oorlogsjaren 1940-45.

Ook worden de schoolkinderen actief betrokken bij de neerlegging van de bloemstukken. Vaak zijn er ook vertegenwoordigers van buitenlandse delegaties aanwezig (Britse, Franse en Nederlandse).

Enkele mooie foto’s van de herdenking staan op de website wezelopdefoto.be (klik op onderstaande link):

Bevrijdingsherdenking 2022 – Wezelopdefoto

De Duitse strijdkrachten werden in Wuustwezel op 21 en 22 oktober 1944 aan de Kruisweg gestopt door de Engelse infanteriedivisie, The Polar Bears. Hun naam hadden ze te danken aan een trainingsperiode in IJsland waarna ze als ‘de ijsberen’ door het leven gingen. In Wuustwezel hebben The Polar Bears fel gevochten met de Duitsers die uiteindelijk het onderspit moesten delven. Het aantal slachtoffers was enorm. Liefst 76 burgers, 8 piloten, 98 Engelsen en 36 Amerikaanse soldaten lieten het leven. 

Monument Polar Bears

Op 21 oktober 1984, tijdens de 40ste verjaardag van de bevrijding van Wuustwezel, werd dit monument ingehuldigd.

In 2009 werd bij het monument het Bofors 40 mm luchtdoelkanon uit 1943 geplaatst. Het is een gift van de Polar Bear Association en werd opgedragen aan de stichter van deze organisatie en ereburger van Wuustwezel Harry Con.

Het kanon en het Polar Bears monument aan het pleintje in Kruisweg 1 te Wuustwezel.

Geef een reactie