Boeken over de geschiedenis Brigade Piron

Over de geschiedenis van Brigade Piron zijn er heel wat boeken verschenen die gebaseerd zijn op getuigenissen en ervaringen van oud-strijders die hun militaire opleiding in Groot-Brittannië en de bevrijding van België tijdens de oorlog hebben meegemaakt. Vele publicaties zijn in het Frans, maar de laatste jaren verschenen er meerdere in het Nederlands zodat hun verhaal voor alle vaderlandslievende Belgen toegankelijk wordt.

Ook over de gebeurtenissen in Herentals tijdens de Tweed Wereldoorlog zijn er verscheidene naslagwerken in de loop der jaren gepubliceerd geweest die diverse onderwerpen behandelen over hoe de burgerbevolking tijdens de oorlogsjaren probeerde te overleven en welke legereenheden (Duitse, Britse en Canadese) in de regio (tijdelijk) verbleven.


Historiek van Bataljon Bevrijding

jaar: 1962

Samenvattend boekje van 35 pagina’s met een korte beschrijving van de veldtochten van Brigade Piron en een uitvouwkaart van de marsroute door Noord-Frankrijk, België en Nederland.
Een snelle en korte introductie met de belangrijkste informatie over de 1e Belgische Infanterie Brigade in Groot-Brittannië en hun bevrijdingsroute door West-Europa.


Historiek van Bataljon Bevrijding

auteur: S. Weuts
jaar: 1979

Dit boek van 180 bladzijden is de uitgebreide en meer gedetailleerde versie van het samenvattende boekje uit 1962. De auteur was kapitein-commandant en beschrijft chronologische alle gebeurtenissen van de brigade vanaf 20 mei 1940, na de evacuatie van in Duinkerke, tot 16 mei 1945, bij de overgave van het Duitse leger. Alle veldtochten van de brigade door Normandië, België en Nederland komen uitgebreid aan bod met vele foto’s en landkaarten van de slagvelden. Ook de later groei van het Belgische leger in de kazernes in Duitsland, dat uit de brigade ‘Bevrijding’ is ontstaan na oorlog, komt aan bod.
Verder de biografie van kolonel Piron en enkele getuigenisverslagen van verdienstelijke Piron-helden.


De vergeten mannen van de Brigade Piron

auteur : Guy Weber
uitgave : Vereniging van Vrienden van de Historische Dienst van de Krijgsmacht
jaar : D/1982/3342/01

Dit boek van 272 pagina’s bevat werkelijk bijna alles wat U over Brigade Piron moet weten. De auteur van het boek, Guy Weber, behoorde tot dezelfde 3e compagnie mitrailleurschutters als de Herentalse gesneuvelde Jules Leysen. Hij beschrijft uitvoerig de moeizame oprichting van de Belgische strijdkrachten in Groot-Brittannië, de militaire opleiding van de manschappen in Engeland en de drie veldtocht van de brigade door Normandië, België en Nederland. Ook de samenstelling van de verschillende gevechtseenheden van de 1e Belgische Groepering komt aan bod. Verder volgen enkele pakkende getuigenissen van Piron-soldaten die bij bepaalde gevechtssituaties betrokken waren.


Geef ons een slagveld

auteur : Carlo G. Segers
uitgave : uitgeverij A. Grisard
jaar : D/1981/2916/01

Dit boek vertelt de geschiedenis van de Belgische Commando eenheid vanaf haar oprichting in Groot-Brittannië en tot hun gewaagde militaire opdrachten in Italië, Joegoslavië en Nederland. Ook de voorgeschiedenis over de moeilijke eerste jaren in Engeland vanaf 1940 en de perikelen met de ministers van de Belgische regering in ballingschap komen onverbloemd aan bod. Het boek besluit met de zware strijd van de commando’s in november 1944 bij de bevrijding van het eiland Walcheren in Zeeland, om de monding van de Westerschelde vrij te maken van de Duitse bezetters. Zo kwam de toegang tot Antwerpse haven vrij en kon voor de bevoorrading van de geallieerde legers via ons land verder worden gezet.


Victor Hannes, de laatste getuige van Brigade Piron

auteur : Yannick Verberckmoes
uitgave : Overamstel uitgevers (www.horizon.be)
jaar : D/2022/13,656/28

Victor Hannes vluchtte in 1940 als vijftienjarige met zijn familie naar Engeland. Hij werd in 1943 opgeroepen voor de militaire dienst om zich aan te sluiten bij de Brigade Piron die in oprichting was in Groot-Brittannië. Na zijn militaire opleiding in England, landde hij samen met de 2000 Belgische soldaten van de brigade op 8 augustus 1944 in Normandië. Samen met de geallieerde legers bevrijdden ze Franse kustdorpen aan de Côte Fleurie, de hoofdstad Brussel, Belgisch Limburg en voeren hevige strijd aan het kanaal van Wessem in Nederlands Limburg. Ook de gevechten rond het witte dorpje Thorn in oktober 1944 worden in het boek beschreven. De auteur wijdt ook een hoofdstuk aan de moeizame erkenning van de Belgische overheid voor deze ‘vergeten mannen’ die mee vochten voor de bevrijding van ons land.


Moeder! Wat is oorlog ?

auteur : Gust Ceulemans
uitgave : CIP Koninklijke Bibliotheek Brussel
jaar : 2003, tweede druk maart 2004

Dit boek leest als een roman. De auteur was een jongen van negen jaar toen de oorlog in 1940 uitbrak en plots aan zijn onbezorgde jeugd van voorheen een einde maakte. Hij beschrijft de schokkende realiteit van de vijf oorlogsjaren die gepaard gingen met honger, koude, doodsangst en veel kommer en kwel en die zijn kinderjaren en zijn verdere leven hebben getekend. Vanuit zijn persoonlijke ervaringen neemt hij de lezer op een vlot leesbare manier mee in het de dagelijkse beslommeringen die de ‘gewone’ mensen moeten ondergaan tijdens de Duitse bezetting maar ook de hoop dat de bevrijding uiteindelijk zou komen.
Een eerlijk boek met een boodschap opdat zulke verschrikkingen zich nooit meer zouden herhalen.

Hoe Herentals de Tweede Wereldoorlog beleefde

auteur : Jan Vincx
uitgave : Herentalse Geschiedkundige Kring
jaar : D/1994/2416/1

Een interessant boek over alle gebeurtenissen in Herentals tijdens de Tweede Wereldoorlog met een korte vermelding over de Herentalse soldaten van Brigade Piron (met enkele foto’s) op pag. 49 tot 59.


Herentals tijdens de Tweede Wereldoorlog

auteur : Jules Müller
uitgave : Jules Müller, Herentals
jaar : D/2007/J.Müller

Een boek over alles wat er in Herentals is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog, gebaseerd op de teruggevonden geschriften uit het gemeentearchief.
Vertrekkend van de verslagen van de gemeenteraden tijdens de bezettingsperiode in de jaren 1940 tot 1945, reconstrueert de auteur de achterliggende feiten en gebeurtenissen die hij van de Herentalse getuigen van vroeger nog wist te achterhalen.
Thema’s als het bestuur en de opeisingen door de Duitsers, de politieke aanhoudingen van verzetsmensen, de bevrijding en de repressie na de oorlog. Een merkwaardig verhaal is de ontmijning van de Bovenkerk en de passieve luchtbescherming.


Wordt vervolgt :

  • De Kempen bevrijd 1944 door Gorik Goris (uitgeverij Davidsfonds, D/2016/0034/270)
  • ‘In de sporen van Brigade Piron’ door Normandië door Hugues Wenkin – Franstalig –
  • De bevrijding van Vlaanderen door Arnout Hauben (uitgeverij Pelckmans, D/2020/13631/17)
  • Vader en zoon bij de Brigade Piron door J.L. Marichal (uitgeverij Orep Editions, ISBN: 987-2-8151-0451-7) – Franstalig –
  • De kleine geschiedenis van de Kempen in 20 dagen – dag 18 (uitgeverij Waanders B.V., 2009, ISBN: 978-90-400-2052-0)

    en nog andere boeken …..