Nieuwsbrief maart – april 2024

Beste leden van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa -,
Hieronder lees je de 11e nieuwsbrief over de voorbije en komende activiteiten.


Voorwoord

Vele vaderlandslievende verenigingen in België herdenken in de maand mei het einde van de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding van de Nazi-dictatuur wordt in verschillende landen, die betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog, elk jaar op 8 mei gevierd. Deze dag noemt dan ook : V-E day of Victory in Europe Day. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is 8 mei een officiële feestdag. In Nederland wordt ‘Bevrijdingsdag’ op 5 mei uitbundig door iedereen gevierd. Maar bij ons in België schafte de toenmalige regering in 1974 deze feestdag af.

Herdenkingstraditie voortzetten …

Volgende jaar in 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Sindsdien leven wij samen in ons land in vrede, vrijheid en democratie en zijn wij decennialang van oorlog bespaard gebleven.
Toch mogen wij niet vergeten dat ‘onze vrede’ er niet vanzelf is gekomen. Onze voorouders hebben tijdens de oorlogsjaren 1940 – 45 zich verzet tegen een dictatuur waarin de menselijke waardigheid werd geschonden en die het recht op een vrije mening niet meer toestond.

Velen hebben hun verzet toen bekocht met hun leven, nadat ze door fanatiekelingen werden opgepakt en gedeporteerd naar een nazi-concentratiekamp ver van hun gezin en vrienden en daar in mensonwaardige omstandigheden stierven.
Honderdduizenden jonge mannen werden bij het begin van de oorlog in 1940 opgeroepen om het land te verdedigen en namen nadien vanaf 1944 deel aan de bevrijding van West-Europa. Hierbij zijn vele soldaten gesneuveld, anderen moesten voor de rest van hun leven hun verwondingen in lichaam en ziel verdragen.
Vele burgers kwamen tijdens de oorlog om bij de beschietingen en bombardementen van dorpen en steden. Onschuldige kinderen werden slachtoffer van dit waanzinnig wereldwijd conflict.

En vandaag gebeurt dit weer in landen niet zo ver van hier in Oekraïne en Palestina.

Maak van 8 mei terug een officiële feestdag.

Als vaderlandslievende vereniging die het vredesideaal van ‘Nooit meer oorlog‘ hoog in het vaandel draagt, vinden wij het belangrijk dat de dramatische gebeurtenissen van de Tweede wereldoorlog nooit worden vergeten. De Tweede Wereldoorlog is ontstaan uit een misdadig politiek regime dat de gelijkheid van alle mensen niet erkende en dacht in termen van superioriteit en inferioriteit. Een tendens die nu opnieuw de kop op steekt in Europa.

Na 1945 werden uit de verschrikkelijke ervaring van de oorlog de nodige lessen getrokken en kwam men tot het inzicht dat een behoud van onrechtvaardigheid in de wereld op den duur steeds leidt tot militair geweld. En dat conflicten onder de volkeren enkel kunnen worden voorkomen door steeds meer samen te werken aan oplossing waarin redelijkheid primeert. Zo is uiteindelijk de constructie van de Europese Unie ontstaan en haar uitbreiding in gang gezet. Nog nooit hebben méér wapens en geweld geleid tot een definitieve oplossing van de onrechtvaardige levensomstandigheden in de vele landen van de wereld.

Als we willen dat de toekomstige jonge generaties zich bewust worden van de barbaarsheid waarin de mensheid in staat is tot zelfvernietiging door wapens en geweld, dan moeten we terug een officieel moment in het jaar vastleggen waarin mensen samenkomen tot een oproep van algemene wereldvrede.
Daarop pleiten in België de laatste jaren verschillende humanitaire, sociale en culturele organisaties voor de herinvoering van 8 mei als een officiële feestdag om de slachtoffers van de oorlogen te herdenken en de beleidvoerders in ons land te stimuleren tot het nemen van geëngageerde vredesinitiatieven.

Laten we vanaf dit jaar op 8 mei een nieuw ‘Vredesoffensief‘ starten en de witte duif hiervoor als symbool nemen.


=== Activiteiten voor de komende maanden 2024 ===


Komende LENTE activiteiten : MEI 2024

Deze meimaand staan de jaarlijkse herdenkingen van het einde van de Tweede Wereldoorlog in verschillende gemeenten weer op het programma. Immers 8 mei wordt beschouwd als de ‘Overwinningsdag’ of ‘Bevrijding van Europa van de Nazi-dictatuur’
—–>>>>> Noteer alvast volgende data in je agenda !


zaterdag 4 mei 2024 te Gierle (Lille)

Start van de herdenkingsweek om 12:50 uur aan het Molenplein te Gierle met een fly-over van 3 vliegtuigen en rondritten met oude militaire voertuigen voor de kinderen.
Organisatie NSB-Gierle.


zaterdag 4 en zondag 5 mei 2024 te Voortkapel (Westerlo)

Tentoonstelling van 10 tot 18 uur in de polyvalente zaal van Voortkapel over de crashsites van de 2 neergestorte militaire vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog (een Britse Lancaster bommenwerper en een Amerikaans C-47 transportvliegtuig).
Organisatie NSB-Voortkapel.


woensdag 8 mei 2024 te Herentals

Herdenking van ’80 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog’ om 13:30 uur op de stedelijke begraafplaats van Herentals.
Organisatie NSB-Herentals


donderdag 9 mei tot zondag 12 mei 2024 te Boeischot (Heist-op-den-Berg)

Victoryfeesten : uitgebreide herdenkingsdagen van ’80 jaar bevrijding 1944-2024′ aan het kasteel Ter Laken. Talrijke activiteiten (zie programma). Donderdag 9 mei om 15:00 uur opening der festiviteiten.
Organisatie : NSB-Boeischot.


zondag 12 mei 2024 te Gierle (Lille)

Herdenking Bevrijding om 12:30 uur aan het monument van de Singel te Gierle.
Organisatie : NSB-Gierle


zondag 26 mei 2024 te Voortkapel (Westerlo)

Herdenking van de omgekomen bemanning van de Britse Lancaster bommenwerper die in mei 1944 crashte in het gehucht Schopbroek.
Start om 10:30 uur aan de kerk van Voortkapel.
Organisatie : NSB-Voorkapel.



=== Verslagen voorbije activiteiten maart – april 2024 ===

Op 22 februari 2024 kwamen de bestuursleden samen in het vergaderlokaal van woonzorgcentrum Vogelzang om de organisatie van de herdenking van ‘80 jaar bevrijding van Herentals‘, die gepland staat voor maandag 23 september 2024, voor te bereiden. Ook de adjudant majoor van het 29e Bataljon Logistiek van Grobbendonk was hierbij aanwezig.
Eerder al op 17 oktober 2023 was er een overlegvergadering geweest in het administratief centrum met het stadsbestuur en NSB-Herentals om de praktische organisatie van deze jubileum herdenking vast te leggen.
Volgende data en activiteiten werden vastgelegd :

  • Zondag 22 september 2024 – WO2 tentoonstelling in zaal ’t Hof voor het grote publiek
    van 10:00 – 18:00 uur : café + thema “80 jaar bevrijding van de Kempen”
  • Maandag 23 september – voormiddag
    vanaf 9:00 u : static show van oude en nieuwe militaire voertuigen op de Grote Markt
    10:00 u – herdenking oorlogsslachtoffer aan de kapel in de Sint-Jansstraat
  • Maandag 23 september – namiddag
    vanaf 13:00 u : static show van oude en nieuwe militaire voertuigen op de Grote Markt
    14:00 u : herdenking ’80 jaar bevrijding van Herentals’ in het Besloten Hof met de schoolkinderen
    16:00 u : receptie en WO2-tentoonstelling in zaal ’t Hof

OPROEP : Leden die tijdens deze dagen enkele uren willen helpen bij de voorbereiding, het evenement zelf of nadien, kunnen hun naam opgeven via email info@pironnea.be

Verslag : algemene ledenvergadering van 6 april 2024

Op zaterdagavond 6 april 2023 om 20:00 uur kwamen 17 leden samen in het parochiehuis te Morkhoven (de voorziene locatie in het Pomphuis was gesloten) voor de algemene ledenvergadering.
Na het overzicht van de activiteiten van het voorbije jaar 2023, werden de plannen voor het nieuwe werkjaar uitgebreid toegelicht door de voorzitter. Na het financieel verslag en de pauze bij een gratis drankje presenteerde WO1-bestuurslid een powerpoint-diareeks met als titel ‘Mijn overgrootvader was een held’ die handelde over de herdenking van ‘110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog’. Nadien werd er nog wat nagepraat en contact gelegd met enkele nieuwe leden.

Iedereen aan tafel in het parochiehuis, klaar voor de start van de algemene vergadering.

Voorzitter Ronny vertelde een anekdote over de 3 oud-strijders uit Groot-Herentals die tijdens de herdenking aan de Menenpoort te Ieper in 2007 een krans mochten neerleggen. Die krans was behoorlijk klein uitgevallen. Hierdoor trokken zij meer de aandacht van het aanwezige publiek dan hooggeplaatste vertegenwoordigers die met een grote krans klaarstonden aan het monument der gesneuvelden.
Sindsdien herdenken wij de oorlogsslachtoffers tijdens de plechtigheden met unieke prachtige grote bloemstukken die met veel zorg door Marleen worden gemaakt.

Tijdens de toelichting van het nieuwe jaarprogramma werden door de aanwezige leden verschillende voorstellen ter verbetering van de werking van onze vaderlandslievende vereniging aangebracht. Ook werd er als eens een kritische opmerking over een geplande activiteit in de groep gegooid. Maar dit is juist de bedoeling van een algemene ledenvergadering. Hier kan iedereen zijn zeg kan doen over de verwachtingen en betrachtingen van onze nog jonge groeiende vereniging.

Volgende jaar in 2025 bestaat Brigade Piron – Nete en Aa – 5 jaar en dat gaan we vieren met een jubileum-editie.

Om diareeks van de algemene vergadering te kunnen bekijken moet je een wachtwoord ingeven. Dit staat vermeld in de email-bericht die naar U rond 5 mei 2024 is verzonden.

Op zondag 21 april 2024 vonden over het ganse land zo’n 190.000 bezoekers hun weg naar de meer dan 1.000 activiteiten in een gevarieerd en goedgevuld Erfgoeddag-programma.

Ook onze deelname aan deze erfgoeddag met een gegidste wandeltocht over de Kempense Heuvelrug en het noorden van het stadscentrum van Herentals met als thema ‘Kleine verhalen van de Grote Oorlog’ kende een onverwacht succes.

Er kwamen in totaal een 80-tal wandelaars opdagen aan de parkeerplaats bij het begin van de kruisweg op Kruisberg te Herentals. Er was een wandeling in de voormiddag om 10:00 uur en één in de namiddag om 14:00 uur. De bestuursleden Rik, Guy en Ludo zorgden tijdens de tocht van ongeveer 2,5 kilometer die ongeveer 2 uur duurde, voor een geanimeerde en boeiende beleving op de 9 stopplaatsen langs het wandelparcours waar telkens een verhaal werd verteld over erfgoed en een stuk WO1-geschiedenis.

Aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw op ’t Zand konden de wandelaars even tot rust komen op de bankjes.
Guy hield de wacht aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw op ’t Zand en gaf toelichting over de uitrusting van de soldaten uit WO1 en uitleg bij de videobeelden over ‘de Slag der Zilveren Helmen’.
Rik kon jong en oud boeien met interessante verhalen over de geschiedenis van de vele historische gebouwen die tijdens de wandeling werden aangedaan.
In de kapel stonden enkele TV-schermen opgesteld waar men naast hun foto, ook meer informatie op naam kon opzoeken over de 94 Herentalse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op woensdag voormiddag om 11:00 uur nam onze vereniging met het vaandel deel aan de uitvaart van Jos Voet. Zopas stond aan de wieg van de afdelingen Geel, Antwerpen, Mechelen en Leopoldsburg van het Koninklijk Marine Kadettenkorps België. Jos was altijd in uniform aanwezig op onze 23 september herdenkingen van de bevrijding van Herentals. Wij kenden Jos als een zéér aimabele man. Vorig jaar sloten de jongeren van de Marinekadetten van Geel nog aan bij onze herdenking in het Besloten Hof.

Bekijk het filmpje van de Koninklijke Marine Kadetten van Geel. Klik op onderstaande link ….
(4) Facebook


Voor de Erfgoedweek van maandag 22 tot vrijdag 26 april 2024 had de WO1-werkgroep een volledig programma uitgewerkt waaraan de leerlingen van de klassen uit de 2e graad (15-16 jarigen) van de middelbare scholen uit de regio Neteland konden deelnemen. Een informatiebundel met de doelstelling van dit erfgoedinitiatief werd via de scholengroep ‘Neteland’ twee maanden op voorhand aan de directie van de scholen bezorgd.
Onze vereniging bood 2 activiteiten aan tijdens een dag in de erfgoedweek. In de voormiddag een interactieve klassikale presentatie over de geschiedenis van het begin van de Eerste Wereldoorlog en in de namiddag een begeleide wandeling over de Kempische Heuvelrug en de vallei van de Kleine Nete. Tijdens deze wandeling werd halt gehouden bij 11 stopplaatsen met een bijzondere erfgoedwaarde. Daar werden telkens een korte verhaal verteld met een link naar de gebeurtenissen uit WO1, die 110 jaar geleden in Herentals en omgeving, had plaatsgevonden. Ook in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw op ’t Zand zou men de WO1-tentoonstelling bezoeken rond de 94 gesneuvelden van Groot-Hernetals.

Spijtig genoeg heeft geen enkele school gereageerd op ons aanbod en is de erfgoedweek voor onze vereniging, ondanks de vele voorbereidingen en tijdsbesteding om een boeiend project voor de schoolgaande jeugd aan te bieden, uitgelopen op een sisser en is hiervan niets doorgegaan.

Toch gaan we nogmaals zelf proberen om de directie van twee middelbare scholen uit Herentals persoonlijk aan te spreken om tijdens het volgende schooljaar in de lente van 2025 te verzoeken deel te nemen aan dit reeds uitgewerkt ‘herinneringseducatie’-project rond W01 en erfgoed.

Streefdoel van onze vereniging is om minstens één leerkracht van een middelbare school te motiveren om met de leerlingen van zijn klas in 2025 een Belgische begraafplaats van gesneuvelden te bezoeken. En daar één graf van een soldaat hiervan het peterschap met de klas op zich te nemen. Zo wordt ‘hun held’ even in het daglicht gesteld en niet zomaar vergeten.
Op het graf leggen zij een bundel madeliefjes neer en sturen een klasfoto aan het graf naar het War Heritage Institute.



Bestuurlid Guy heeft sinds februari van bijna 250 graven van de oud-strijders uit de Eerste- en Tweede Wereldorlog, die begraven zijn op de grafperken 13, 14, 15 en 16 van de stedelijke begraafplaats in Herentals, alle rugstukken ervan één voor één opgemeten en een foto genomen. Deze informatie wordt door stedelijke coördinator Bert Tops in de GIS-databank van de stad toegevoegd. Het laatste perk 17 (met 46 graven) zal in de loop van de komende weken nog worden geïnventariseerd.
Onze vereniging zal de namenlijst van alle deze oud-strijders eveneens opnemen in een eigen databank, zodat later hieraan bijkomende informatie kan worden toegevoegd. Die kan dan door onze leden worden geraadpleegd via onze website voor verder opzoekwerk.

Grondplan van de Stedelijke Begraafplaats van Herentals met de locatie van de 5 grafperken voor de oud-strijders. Ereperk 14 is ondertussen opgeschoond en zal nog verder worden ‘verfraaid’.

Algemene informatie over het project :
Kempense Klaprozen – Kempense Klaprozen

Bestuurslid Guy heeft zeer veel informatie over de 94 gesneuvelden van Herentals, Noorderwijk en Noorderwijk die omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog kunnen verzamelen. Hij heeft alle gegevens zoals portretfoto’s, de familiale afkomst, de militaire loopbaan, de omstandigheden waarin de soldaten zijn gestorven en rouwprentjes opgeslagen in de erfgoeddatabank van Kempense Klaprozen.

Guy is nu bezig om deze databank aan te vullen met informatie van de WO1-gesneuvelden uit Herenthout, Vorselaar en Olen.
Je kan de databank raadplegen via de website www.kempsenseklaprozen.be

Een volgende stap is een grote landkaart uit te tekenen waarop de begraafplaatsen van al deze WO1-gesneuvelden is aangeduid. Op die manier kunnen de nabestaanden de locatie van het graf van een gesneuvelde familielid gemakkelijk terugvinden. Als zij in de buurt zijn kunnen ze even stilstaan bij het graf van de soldaat en er een bundeltje madeliefjes neerleggen om hem te gedenken en te eren.

Lijst Herentalse WO1-gesneuvelden <- Klik op nevenstaande link voor locatielijst van de WO1-gesneuvelden van Herentals


=== Activiteiten in voorbereiding 2024 – 2025 ===

  • Open-deurdag : zaterdag 29 juni 2024
    Plaats waar de opendeurdag doorgaat nog bepalen en vastleggen (dringend !).
    Welke activiteiten gaan we aanbieden voor de bezoekers aan de opendeurdag ?
    Bezoektijden : doorlopend van 13:00 – 18:00 uur
  • Gezinsuitstap : zaterdag 24 augustus 2024
    Uitstap in de namiddag naar het ‘Allied Forces Museum’ in Herselt
    Etentje ’s avonds in brasserie ‘De Mixx’ in Herselt
    Inschrijving organiseren via e-mail en website (museumbezoek en/of etentje)
  • Herdenking Bevrijding Herentals : zondag 22, maandag 23 en dinsdag 24 september 2024
    zijn de aangevraagde projectsubsidies reeds toegekend ?
    welke vaderlandslievende verenigingen nemen deel aan de plechtigheden ?
    klaarzetten van de zaal ’t Hof voor de drankenbar en de receptie (aantal deelnemers ?)
    klaarzetten van de zaal voor de WO2-tentoonstelling
    vaderlandslievende verenigingen uit de regio aanschrijven voor deelname tentoonstelling
    nog voor bepaalde zaken zorgen voor de ‘mini-musical’ van de schoolkinderen ?
    nog eens samenkomen met 29e bataljon logistiek en juffen van de school ?
    filmopnamen voorbereiden, afspreken met cineasten van de kunstacademie
  • Voordrachtavond ‘110 jaar begin van WO1’ : november 2024
    plaats waar de activiteit doorgaat nog bepalen
    onderwerp van de voordracht nog bepalen + spreker vastleggen
  • Fakkeltocht naar Ereperk oud-strijders stedelijke begraafplaats : 10 november 2024
    Zijn de projectsubsidies al toegekend ?
    Programma van de fakkeltocht is reeds vastgelegd.
  • Herdenking 80 jaar Einde Tweede Wereldoorlog : donderdag 8 mei 2025 (volgend jaar)
    Vaderlandslievende verenigingen nog schriftelijk uitnodigen voor deelname
    Herdenkingsprogramma nog samenstellen
  • Erfgoed App : ‘Mijn overgrootvader was een held ‘ in voorbereiding
    begeleidende foto’s van de wandeling opladen naar de server
    begeleidende teksten inspreken
    linken van de webpagina’s volgens het vastgelegde scenario
    wanneer vrijgave van de app en bekendmaking naar het publiek ?
  • Erfgoedweek 2025 voor de scholen van Herentals
    Directies van 2 scholen aanspreken in de loop van mei-juni dit schooljaar nog
    Overleg met geïnteresseerde leerkrachten rond herinneringseducatie

Bestel een boek als cadeau voor een vriend(in)

Wil je het verhaal van de Kempense soldaten van Brigade Piron overbrengen aan je vrienden- en kenniskring ? Bestel dan vandaag nog dit unieke boek met vele foto’s en kaarten.

Schrijf 30 € per gewenst exemplaar over op de rekening van Brigade Piron :
BE90 0004 6046 4757.

Geef ook je persoonlijke gegevens door via mail info@pironnea.be
of bestel via nevenstaande knop.

Je kunt het boek zelf in Herentals komen afhalen of laten opsturen naar je adres (mits 10 € extra verzendkosten).


Volgende bestuursvergadering :

Donderdag namiddag 16 mei 2024 om 14:00 uur.


Uw opmerkingen en reacties over deze nieuwsbrief of andere suggesties zijn steeds welkom via mail naar info@pironnea.be
Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Ronny Neefs                                 Ludo Torfs
voorzitter                                      secretaris en webmaster

vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa –
www.pironnea.be
info@pironnea.be

Geef een reactie