Erfgoed wandeling ‘Kleine verhalen van de Groote Oorlog’, 110 jaar begin WO1


Tijdens de erfgoeddag op zondag 21 april 2024 is er een leuke gezinswandeling voor het grote publiek.
Tijdens de week van maandag 22 tot vrijdag 26 april 2024 voor de middelbare scholen.

Deze wandeling van 2,5 km, onder begeleiding van een gids in groep, loopt over de Kempische Heuvelrug, langs de vallei van de Kleine Nete en door het stadscentrum van Herentals. Men kan deze wandeling ook individueel in eigen tempo zelf afleggen met de smartphone in de hand via de ErfgoedApp vanaf 4 mei 2024.

Op  8 verschillende plaatsen (stopplaats 6, 7 en 8 vervalt op 21 april 2024) langs het wandeltraject waaraan een bijzondere cultuur-historisch betekenis aan het erfgoed is verbonden, wordt een verhaal verteld  over gebeurtenissen die zich daar tijdens de Eerste Wereldoorlog in Herentals hebben afgespeeld. Kleine verhalen over situaties die 110 jaar geleden in 1914, bij het begin van de Groote Oorlog, hebben plaatsgevonden, toen vele vaders of zonen het gezin moesten verlaten om ver weg van thuis ons land te gaan verdedigen tegen de inval van de Duitse legers.

Onderweg kan men de WO1-tentoonstelling in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand (stopplaats 5) bezoeken. Halverwege de wandeling is er een rustplaats voorzien om wat te bekomen (stopplaats 8). 
De wandeling start aan de parkeerplaats van Kruisberg (Wijngaard 2).

(Via de Erfgoed App, die vanaf 4 mei 2024 on-line is, moet men langs het parcours aan de hand van foto’s een 20-tal vragen oplossen.)


startplaats 1 : De oudste kruisweg van België
De oudste kruisweg van België (sinds 1460) bevindt zich in de prachtige natuur langs een trapsgewijze zandweg omzoomd door oude beukenbomen op een zandberg van de Kempense Heuvelrug. Deze heuvel noemt men ‘Kruisberg’ omdat langs het opklimmend wandelpad van de kruisweg er 14 bidkapelletjes of staties staan waarin het lijdensverhaal van Jezus Christus in halfverheven witte plaasteren taferelen is voorgesteld. De kruisweg is sinds 2004 beschermd als monument.


stopplaats 2 en 3 : De H. Kruis-kapel, H. Graf-kapel en O.L.Vrouw van 7 Smarten
Boven op de Kruisberg staat de Heilige Kruiskapel die gewijd is aan de 12e scène van het lijdensverhaal waar Jezus sterft aan het kruis.
De Heilige Grafkapel is de 14e en laatste statie van de kruisweg en is gewijd aan de graflegging van Jezus.
De kruisweg eindigt afdalend bij de kapelletjes voor Onze-Lieve-Vrouw van 7 Smarten, verwijzend naar de 7 beproevingen die Maria, de moeder van Jezus Christus, heeft moeten doorstaan.


stopplaats 4 : Begraafplaats voor de oud-strijders
Op de stedelijke begraafplaats van Herentals liggen meer dan 400 oud-strijders uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog begraven. Ook de overleden verzetslieden en politieke gevangenen vinden hier hun laatste rustplaats.
Op Perk 14 staan de oudste graven van 28 oud-strijders.
Op een granieten blok staan de namen gegraveerd van de oud-strijders die eerder begraven waren op het kerkhof rond de Sint-Waldetrudiskerk.


stopplaats 5 : De kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand

Deze kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, koningin van de vrede, werd gebouw in 1928 als dank voor de vrijwaring van Herentals van grote rampen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
In deze mooie neo-gotische kapel kan men tijdens de erfgoeddag en -week een tijdelijke tentoonstelling bezoeken met veel informatie over de 94 WO1-gesneuvelden van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.


stopplaats 6 : De spoorweg Antwerpen – Duitsland
Het transport van mensen en goederen gebeurde 110 jaar geleden nog veel met paard en kar. De meeste wegen in de Kempen waren nog zandwegen, maar het stadscentrum van Herentals werd toen doormidden gesneden door het Kempens Kanaal. Ook was Herentals een belangrijk spoorwegknooppunt voor stoomtreinen tussen de haven van Antwerpen en Duitsland via Luik en tussen Brussel en Nederland via Turnhout.

!!! VERVALT !!! (enkel voor Erfgoed App vanaf 4 mei 2024)


stopplaats 7 : Het overstromingsgebied van de Kleine Nete
!!! VERVALT !!! (enkel voor Erfgoed App vanaf 4 mei 2024)


stopplaats 8 : Rustplaats aan de Waterral
!!! VERVALT !!! (enkel voor Erfgoed App vanaf 4 mei 2024)


stopplaats 9 : Het begijnhof
Het begijnhof was tijdens de Eerste Wereldoorlog een toevluchtsoord voor vluchtelingen en mensen die dakloos waren geworden door de verwoesting van hun woning door de beschietingen en bombardementen van de oprukkende Duitse legers. De begijntjes zorgden voor de getroffen gezinnen voor onderdak en verzorgden mee de dagelijkse voedselbedeling.


stopplaats 10 : Het oude Gasthuis
In het oude gasthuis werden de gewonden en zieken van de oorlog verzorgd. Er waren zeer veel gekwetsten zowel van soldaten als burgers, die slachtoffer waren van de talrijke gevechten tijdens de herfstmaanden van 1914. De zusters verzorgenden de oorlogsslachtoffers met de weinige schaarse middelen die voorhanden waren.


stopplaats 11 : Het kasteel Le Paige
Het Belgisch leger werd voornamelijk geleid door officieren die van adellijke afkomst waren of uit de gegoede burgerij kwamen en die vaak enkel Frans spraken. De gewone soldaten in het veldleger waren voornamelijk jongens uit de landelijke streken die weinig onderwijs hadden genoten. Voor de talrijke mannen uit onze regio die Vlaams spraken, vormde de bevelvoering in het Frans daarom soms voor misverstanden


NrVraagAntwoord
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Schrijf de beginletter over van de oplossing in onderstaande regel
9111217418195613151020214167813
Stuur het juiste antwoord vóór 1 mei 2024 naar info@pironnea.be