De geschiedenis van Brigade Piron (1940 – ’45)

De 1ste Belgische Infanterie Brigade werd in de herfst van 1940 in Groot-Brittannië opgericht en bestond uit Belgische militairen en vrijwilligers die na de Duitse bezetting van ons land terug in dienst traden.

In 1942 kreeg Jean-Baptist Piron het bevel over de eenheid die in Tenby (Wales) een intensieve training onderging. De brigade Piron bestond uit ongeveer 2500 manschappen onderverdeeld in verschillende eenheden zoals infanterie, pantsers, artillerie, paracommando’s, logistiek, administratie enz.  

De brigade Piron nam niet deel aan de geallieerde landingen van 6 juni 1944 in Normandië, maar ontscheepte pas op 7 augustus 1944 in Arramanches (met het militair materieel) en in Courseulles-sur-Mere (met de soldaten), waar de brigade onder het bevel van de Britse 6e luchtlandingsdivisie (6th Airborn Division) en nadien van Canadese 1ste Leger werd geplaatst.

De bevrijdingsroute van Brigade Piron door Normandië vanaf 7 augustus tot 2 september 1944.

Hun taak bestond erin, samen met de Nederlands Prinses Irene Brigade, de kuststreek langs het Kanaal tussen de rivier de Dives en de monding van de Seine te zuiveren van de Duitse bezetters.
Op 21 augustus 1944 bevrijdden ze Cabourg, op 22 augustus  Deauville, op 24 augustus Trouvilles-sur-Mer en op 25 augustus Honfleur.
Voor de opmars naar de Le Havre werd de Brigade Piron op 28 augustus 1944 onder het bevel geplaatst van de Britse 49ste divisie (West-Riding infantry division of de ‘Polar Bears’) die voor deze operatie was toegevoegd aan het Canadese 1e Leger.

Op 2 september 1944 werd de Brigade Piron in Harfleur echter direct richting België gestuurd om zich bij het 2e Britse Leger te voegen dat razendsnel door Noord-Frankrijk trok. Samen met de Britten staken ze op 3 september 1944 in Rongy de Belgische grens over en bereikten één dag later op 4 september 1944 de hoofdstad Brussel, waar ze enthousiast door de bevolking werden onthaald. De militairen kregen hierna een paar dagen verlof om hun familie te bezoeken.

Bevrijdingsroute Brigade Piron door België en Zuid-Nederland (september – november 1944)

Op 11 september 1944 zetten ze hun strijd verder in de streek rond Leopoldsburg en op 22 september staken ze de Nederlandse grens over om de dorpen van Zuid-Limburg rond het kanaal van Wessem te ontzetten.

Op 23 september 1944 bevrijdde een groep van verkenners van de Polar Bears (Britse 49e West-Riding devision) Herentals zonder slag of stoot.

Op 17 november 1944, is de strijd voor Brigade Piron in het Nederlandse Zuid-Limburg voorbij en worden ze afgelost door de Britten. De brigade verlaat de regio om in LEUVEN te gaan uitrusten.

In de winter en de lente van het jaar daarop wordt de brigade gereorganiseerd om vanaf 4 april 1945 te worden ingezet voor de bevrijding van Nederland in de streek rond Nijmegen aan de Waal.

Bevrijdingsroute Brigade Piron door Nederland in april 1945.

De gevechten aan de Nederrijn tussen de Waal en de Lek waren in april 1945 bijzonder hevig om de Duitsers aan de Grebbe linie te verdrijven. Het 1e en 3e bataljon van Brigade Piron hadden samen met de Canadezen hiervoor bijna een maand nodig, met veel verliezen tot gevolg.

Het 2e bataljon van Brigade Piron nam in april 1945 het front in Capelle aan de Bergse Maas voor zijn rekening.

Op 8 mei 1945 geven de Duitsers zich over en kreeg de Brigade Piron tot midden 1946 de taak om Noord-Duitsland in de Britse bezettingszone te ontwapenen.

Bron : http://www.brigade-piron.be/accueil_nl.html
Brochure Historiek van het Bataljon Bevrijding (1962)