Erehaag voor oud-strijder Jos Cleymans

Op maandag 1 maart 2021 kwamen talrijke vaderlandslievende verenigingen samen aan de ingang van kerk in Herenthout om een erehaag te vormen voor de overleden oud-strijder Jos Cleymans .

De 100-jarige oorlogsveteraan is op 24 februari 2021 in het woonzorgcentrum te Herenthout is overleden.
In april vorig jaar werd de eeuweling daar nog uitbundig – coronaproof – gevierd en overvloedig in de bloemetjes gezet.
Om Jos te bedanken voor zijn inzet en moed tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg hij enkele jaren terug het ereburgerschap van Rijkevorsel.

Pieter Jozef Clymans wordt geboren op 15 april 1920 in Oud-Turnhout en huwde met Josepha, kreeg 2 zonen, 3 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sluit Jos zich aan bij de weerstandsgroep ‘Het Ekstergoor’, een afdeling van Geheim Leger te Turnhout die zich bezig hield met sabotage, hulp aan geallieerden soldaten en werkweigeraars.

In september 1944 vormen de afdelingen Turnhout, Beerse en Rijkevorsel groep 1 van het Geheim Leger. Onder bevel van de geallieerden nemen zij deel aan de gevechten rond de bruggenhoofden van Rijkevorsel en Sint-Job-in-‘t-Goor. Jos vecht hier mee in de voorste linies.

Vanaf begin oktober 1944  komen zij onder het bevel van de Bobforce van het 1ste Canadese leger en vertrekken ze als steunpeloton naar Merksplas Kolonie. Zij worden ook ingezet bij de gevechten rond Beerse Den Hout, samen met de Poolse troepen.
Vanaf eind oktober 1944 gaan zij naar Haldijk bij Castelré in Nederland.
Als de streek gezuiverd is van de vijand en wordt het Geheim Leger gedemobiliseerd.

Na de bevrijding van België moesten alle springtuigen onschadelijk worden gemaakt die door de bezetter en de bevrijders waren achter gelaten.
In maart 1945 gaan Jos in dienst bij het 2de ontmijningsbataljon dat als taak had om de Belgische kust springstof vrij te maken. Na een korte opleiding gaan hij aan het werk in de streek rond Blankenberge. Het is een risicovolle opdracht en hij verliest tijdens de ontmijningsopdrachten meerdere vrienden.

Jos gaat in augustus 1946 met onbepaald verlof. Na zijn diensttijd kan hij aan de slag bij Allard in Turnhout en zal hier tot aan zijn pensioen  blijven werken.

Jos, op de bank rechts, samen met zijn strijdmakkers van het Verzet.

Om zijn gesneuvelde vrienden te eren nam Jos altijd deel een de jaarlijkse herdenkingen. Jos was een vaste en graag geziene gast tijdens de Wapenstilstand herdenkingen op 11 november in Rijkevorsel, Beerse en Gierle. Ook bij de herdenking aan het Polar Bears monument te Rijkevorsel in september was hij telkens present.
Jaren geleden werd Jos ook in Londen als eregast uitgenodigd om tijdens het defilé voor Queen Elisabeth aan te treden, met bijhorende bezoek aan Buckingham Palace achteraf.

Vlaggengroet en afscheid.

foto’s : Johan Temmerman ©

Geef een reactie