Herdenking Gierle 16 mei 2021

Verslag van de voorzitter

In Gierle-Lille werd op zondag 16 mei 2021 om 14.00u de bevrijding herdacht. Het was een sobere maar toch een mooie (beperkte) herdenking  Alleen de weersomstandigheden lieten het op het moment van de plechtigheid afweten.

Elk jaar kan de deelgemeente van Lille normaal rekenen op heel wat aanwezigen. Maar dit jaar, door de gekende omstandigheden, kon de herdenking slechts doorgaan in een beperkte vorm.

Tijdens WO II zijn er alhier vier geallieerde vliegtuigen neergestort. Dit wordt jaarlijks herdacht aan het monument welke zich bevindt in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Buitenlandse gasten en genodigden worden elk jaar uitgenodigd. En sommigen van hen, zijn steeds trouw aanwezig. Maar spijtig genoeg hebben ze ook forfait moeten geven. Ook talrijke vaandeldragers van vaderlandslievende verenigingen, zijn altijd present .Maar dit jaar was dit enkel beperkt tot een zevental, waarbij ook de vaandeldrager van onze vereniging.

De herdenking begon met het overvliegen van twee vliegtuigen, gestationeerd in Malle. Niet verwacht gelet de onweerswolken reeds in de buurt aanwezig waren. Maar toch wilden ze hun respect komen tonen.

Het voltallig schepencollege van Lille, dit samen met mevr. de burgemeester waren ook van de partij. Tijdens een herdenking is een volledige afvaardiging hoogst uitzonderlijk. Maar in Gierle is dit een normaal gegeven. Een woordje werd er gesproken door de burgemeester en door de heer Luc Bouvin, directeur en verbonden aan de Nationale Strijdersbond (NSB Nationaal)  

Het muzikaal intermezzo gebeurde door twee jonge trompettisten van de plaatselijke harmonie ‘ De Vriendenkring’ Ook de saluutschoten door de Spearhead vereniging, mochten niet ontbreken.

Ook de Peter, een doedelzakspeler in hart en nieren en eveneens lid van Spearhead en ook onze vereniging , gaf het beste van zichzelf. Om de mooie klanken te laten verspreiden over het dorpsplein had hij wel een originele plaats uitgekozen.

Kransen werden neergelegd aan het monument door verschillende aanwezigen. Ook door Boni Mellaerts, een van de laatste verzetsstrijders, zo niet de laatste uit de streek . Hij heeft als jonge weerstander  meermaals zijn leven geriskeerd om bemanningsleden van een neergestort vliegtuig uit de handen te houden van de bezetter. In 2019 werd Boni daarom ook als verzetsstrijder gehuldigd . Hij werd ereburger van de gemeente Lille. Slechts één persoon heeft deze belangrijke en waarderingsvolle titel in de gemeente Lille ooit ontvangen. Een mooie waardering van het gemeentebestuur.

Verschillende jongeren van de basisschool waren ook aanwezig, Dit op afstand zoals de coronamaatregelen het voorschriijven.Elk jaar wordt het derde leerjaar van de basisschool uitgenodigd en nemen ze het peterschap over van het monument  Dit jaar moesten er keuzes gemaakt worden door het comité, gezien enkel een  maximum aantal aanwezigen waren toegelaten.Maar toch op initiatief van de ouders waren er een tiental jongeren aanwezig. Toch verrassend !!

                                                                            

Slotwoord:

De laatste jaren hebben we gelukkig mogen vaststellen dat de gemeentes en steden volop investeren in hun verleden. Ook de vaderlandslievende verenigingen kennen hiermede ook  een her opwaardering. Oud strijders, weerstanders en hen welke actief aan de bevrijding hebben meegeholpen zijn schaars geworden Getuigen van toen, zijn er niet zoveel meer.  Wij kunnen ons daarom gelukkig prijzen dat de naoorlogse generatie toch dit stukje verleden willen koesteren.

Ieder vereniging doet dat op zijn manier, met de mogelijkheden welke men heeft. Dit met het meeste respect voor wat er is gebeurd. In de gemeente Gierle hebben wij kunnen vaststellen dat ze een balans, een evenwicht gevonden hebben, waarbij iedereen aan bod komt.  Alle ingrediënten om dit te doen slagen vind men in deze herdenking terug. Ook dit jaar, weliswaar in een light versie.

Wij zijn benieuwd wat Gierle gaat brengen in het jaar 2022 bij een ‘normale’ herdenking.

Wij kijken er al naar uit !

Ronny Neefs Voorzitter Brigade Piron 2.0 Nete & AA

One thought on “Herdenking Gierle 16 mei 2021

Geef een reactie