herdenking Korea-vrijwilliger Henricus Janssens

Zaterdagmiddag 12 februari 2022 is op de begraafplaats van Turnhout soldaat Henricus Janssens herdacht. Hij kwam zo’n 70 jaar geleden om toen hij als vrijwillige soldaat samen met ruim 3.500 andere jongemannen ging strijden in de Koreaanse Oorlog. Hij werd amper 24 jaar oud. 

De Tweede Wereldoorlog was nog maar net voorbij toen in 1950 op het Koreaanse schiereiland oorlog uitbrak. Op vraag van de Verenigde Naties besloot België een vrijwilligerskorps naar Korea te zenden om er te vechten tegen het communistische Noorden. Meer dan 3.500 kandidaten meldden zich aan. “De gedachte was dat we de Amerikanen die ons vijf jaar eerder hadden helpen bevrijden terug moesten helpen. In totaal hebben er 3.587 vrijwilligers dienst genomen tijdens de Koreaanse Oorlog”, zegt schepen van Begraafplaatsen Stijn Adriaensens. “Er vielen 118 doden te betreuren, waaronder soldaat Janssens. Hij overleed in de laatste fase van de oorlog, op 25 maart 1953. Verhalen als deze behoren gelukkig tot ons verleden, maar ze doen ons beseffen dat de westerse vrijheid niet zonder enig offer is verworven. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan en om eer te brengen aan de gevallen soldaten zoals Henricus Janssens.”

Er is helaas weinig bekend over de Turnhoutse soldaat, behalve dat hij vanaf 1951 als beroepsvrijwilliger deel uitmaakte van het Vrijwilligerskorps Korea, meer specifiek van de luchtmacht. Wel is geweten tijdens welke gevechten hij om het leven kwam. “In de nacht van 24 op 25 maart 1953 werd het Vrijwilligerskorps Korea aangevallen door een groep vijanden, die de voorpost omsingelden. De voorpost probeerde zich terug te trekken, wat mislukte. Een versterkingsgroep werd uitgezonden en ontzette de post”, zegt Bert Hendrickx, voorzitter van geschiedkundige kring Taxandria. “Maar tijdens deze gevechten betreurde het bataljon drie gesneuvelden, waaronder Janssens uit Turnhout. Hij sneuvelde op het veld van eer in Chatkol. Hij werd net geen 25 jaar. Pijnlijk detail: Henri stond al enkele dagen klaar om terug naar België te vliegen, maar werd in extremis toch nog opgeroepen om mee te vechten.” Na de toespraken werden er nog bloemen neergelegd op het graf van de gevallen soldaat en werd de ‘Last Post’ geblazen. 

bron: https://www.hln.be/turnhout/plechtige-herdenking-voor-turnhoutse-koreavrijwilliger-henricus-janssens~a23a2a1d/
Liese Demeulenaere  – Het Laatste Nieuws
Foto’s : Paul Mellaerts – Brigade Piron Nete en Aa

Geef een reactie