Avro Lancaster bommenwerper vliegt over Gierle

Op woensdagnamiddag 4 mei 2022 vloog één van de laatst bestaande Avro Lancaster bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog over Gierle. Een hele belevenis. Je kreeg zo wel een indruk hoe traag die toestellen vlogen. Dit verklaart deels waarom deze bommenwerpers zo gemakkelijk uit de lucht werden geschoten door het afweergeschut of de jachtvliegtuigen. Met fatale gevolgen voor de zovele jonge bemanningsleden die omkwamen toen hun vliegtuig neerstortte in onze regio.

Bron: facebook Wim van Doninck 4 mei 14:34 u

100-en Kempenaren bewonderen flypast RAF-bommenwerper uit WOII over Gierle – 4 mei 2022

100-en Kempenaren kwamen woensdagmiddag onder een stralende zon aan de molen Gierle de historische flypast van een RAF-Britse bommenwerper uit WOII bewonderen.

Heel wat families en schoolgaande jeugd waren present om een stuk legendarische geschiedenis live mee te maken.  Het gaat om een Avro Lancaster van de RAF die woensdagochtend was opgestegen op een basis in Engeland.

De Britse piloot gaf de Gielse toeschouwers een 3-ledige spectaculaire en tevens unieke passage.  Er bestaan nog maar 2 vliegwaardige Avro Lancaster-toestellen.

De flypast is een initiatief van de Nationale Strijdersbond (NSB) afdeling Gierle, in samenwerking met vzw Spearhead, lokaal bestuur Lille, de Lilse Koninklijke Harmonie en Toerisme Lille. 

bron: 100-en Kempenaren bewonderen flypast RAF-bommenwerper uit WOII over Gierle | Nieuws dat je raakt. 24/24u – Nnieuws.be

Geef een reactie