77 jaar Bevrijding van Herentals op 23 september 2021

Op donderdag 23 september 2021 herdachten de vaderlandslievende verenigingen van Groot-Herentals, samen met de leerlingen van het 5e leerjaar van de lagere school Wonderwijs en de Frenet school, in aanwezigheid van talrijke prominenten, de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de bevrijding van Herentals 77 jaar geleden. De herdenkingsplechtigheid bestond uit 2 delen.

Herdenking aan de kapel in de Sint-Jansstraat

In de voormiddag werden de 4 burgerslachtoffers herdacht die bij een granaatinslag in de Sint-Jansstraat op …. september 1944 waren omgekomen. De herdenkingsplechtigheid vond plaats aan het kapelletje van Onze Lieve Vrouw, dat achteraan in het steegje naar de toegang van de nieuwe KOSH-school (Ieperstraat) staat opgesteld.

de voorzitter aan het OLV-kapelletje.
De burgemeester spreekt de familieleden van de oorlogsslachtoffers toe.

De voorzitter van onze vereniging en de burgemeester van Herentals spraken de genodigden toe over het belang van de blijvende herdenking van de oorlogsslachters naar de toekomst toe.
Na de officiële kransneerlegging, de vlaggengroet en het spelen van het Belgische volkslied mochten de 2 zussen van het jongste oorlogsslachtoffer ………. in een militaire jeep plaatsnemen voor een rit naar huis.

Alle vaandeldragers op een rij voor een oldtimer jeep.

Herdenking op het Besloten Hof in de Nonnenstraat

In de namiddag vertrok een stoet vanaf de Bovenpoort onder begeleiding van 2 doedelzakspelers, de leerlingen van het 5e studiejaar van Wonderwijs, de talrijke vaandels van verschillende vaderlandslievende vereniging uit de omgeving van Herentals en meerdere promiunente genodigden door de Bovenrij naar de ingang van het Besloten Hof, het klooster waar de zusters Franciscanessen in de Nonnenstraat. op de ereplaatsen opwachten.

De militaire jeep gaat de herdenkingsstoet voorop…
De pipers komen als eerste het Besloten Hof binnen.
De vaandeldragers gaan voorop in de herdenkingsstoet.

Dan volgen de schoolkinderen.

Op het mooie binnenplein van het Besloten Hof van het klooster van de Franciscanessen komt iedereen samen aan het monument van de 6 omgekomen weeskinderen die bij een granaatinslag op 15 september 1944 zijn omgekomen.

De schoolkinderen van Wonderwijs en Frenet, samen met de zusters Franciscanessen, luisteren aandachtig naar de toespraken.
De voorzitter van de vaderlandslievende vereniging opent de herdenkingsplechtigheid.
Kinderen beelden een verhaal uit ….
Sommigen lezen een tekst voor ….
anderen leggen bloemen neer aan het monument ….
De eerste schepen van Herentals kijkt tevreden toe.
Ondertekening van de oorkonde.
Hiermee nemen de kinderen het peterschap op voor het monument van de weeskinderen die zijn omgekomen op 15 september 1944.
Een roos , teken van troost voor de nabestaanden …
Het spelen van de Last Post en het Ten Velde …

Nooit meer oorlog !
De kinderen zingen het Belgisch volkslied

Het was weer een mooie en verzorgde herdenking …

Het monument voor de 6 omgekomen weeskinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Met dank aan alle deelnemers en medewerkers aan de ‘Herdenking van de Bevrijding van Herentals’.

foto’s : Johan Temmerman ©, Kempennieuws © , Ludo Torfs.


‘Brigade Piron 2.0’ en leerlingen kOsh (W)Onderwijs herdenken ‘Bevrijding van Herentals’ met vredesboodschap

De vaderlandslievende vereniging ‘Brigade Piron 2.0 Nete en Aa’ samen met 70 leerlingen van (W)Onderwijs kOsh herdachten vanmiddag tijdens een innemende plechtigheid in het Besloten Hof de ‘Bevrijding van Herentals’ met een alleszeggende vredesboodschap.

De kinderen van het 5e leerjaar van (W)onderwijs kOsh brachten hun vredesboodschap van ‘Nooit meer oorlog’. Centraal stond het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelde weeskinderen, die door een granaatinslag zijn omgekomen op 15 september 1944 in het Franciscanessenklooster.

De leerlingen van het 5e leerjaar namen na hun boodschap het peterschap van het monument voor een jaar op zich. Ze engageren zich zo om de slachtoffers van de WO II (Tweede Wereldoorlog) nooit te vergeten en de herdenking ervan naar de toekomst toe in ere te houden.

‘Het noodlot sloeg tragisch toe’

‘Het noodlot sloeg tragisch toe op 15 september 1944, 77 jaar geleden, toen tijdens de bevrijdingsgevechten een verdwaalde Britse granaat op de binnenkoer van het Franciscanessenklooster in de Herentalse Nonnenstraat insloeg’, weet Ronny Neefs, voorzitter van ‘Brigade Piron 2.0 Nete en Aa’.

‘Op dat moment begaf een groepje weeskinderen zich terug van de toiletten naar hun schuilplaats in de kelder van het klooster. De ravage was enorm, de binnenplaats lag bezaaid met dode en zwaargewonde kinderen. Zes meisjes van 7 tot 11 jaar komen bij het incident om. Wat het extra pijnlijk maakt: 8 dagen later is Herentals bevrijd en viert het volk feest.’

Sinds de viering van 75 jaar Bevrijding neemt een klas van het 5e of 6e leerjaar van (W)Onderwijs de zorgen over het herdenkingsbeeldje uit 2017 op zich. ‘Geschiedenis is niet wat er gebeurd is, geschiedenis is wat mensen zich herinneren’, lazen de kinderen bij de plechtige overdracht voor.

‘Door het offer van deze oorlogsslachtoffers is ons leven nu vrij.’

De inemende plechtigheid vond plaats met afvaardigingen van vaderlandslievende verenigingen en vertegenwoordigers van de gemeente Herentals, Defensie 29Bn Log, van de Britse 49e West-Riding Infanterie divisie (de Polar Bears genaamd) die op 23 september 1944 als eerste bevrijders op de Grote Markt arriveerden, en military old-timer club Spearhead vzw.

‘Het doel van de jaarlijkse herdenking met deelname van jongere generaties is precies vermijden dat de gruwelijke episodes in de vergetelheid geraken’, besluit Ronny Neefs.

‘Bedoeling is dat we op 23 september 2022 een volgende herdenking organiseren, hopelijk dan volledig covid-vrij.’

Herdenking in St.-Jansstraat

Aan het kapelletje in een steegje aan de St.-Jansstraat zijn vanmorgen de 4 burgerslachtoffers herdacht die er vielen op 19 september 1944. De Engelsen stonden op het punt de stad te bevrijden. Hoewel de toestand nog gevaarlijk was, maakten de bewoners van de Sint-Jansstraat plannen om een bevrijdingsstoet te organiseren. Een groepje mensen stond op straat te praten, toen plots een Engelse granaat neerviel. Julia Mariën sprak een dankwoord uit.

August Lachi (52), Alois Maes (45) en Jos Mariën (13) stierven meteen. Gommarus Van Looy (37) overleed een dag later in het ziekenhuis. Er waren ook nog tal van gewonden. Een drama dat jaarlijks wordt herdacht. Julia Mariën (92), zus van Jos en een van de laatste getuigen, woonde de plechtigheid bij en sprak een kort emotioneel dankwoord uit.

Lees het volledige artikel over deze herdenking op de website van NNIEUWS.BE

Geef een reactie