Eerbetoon aan gesneuvelde Korea-soldaat in Olen.

Gesneuvelde Koreastrijder Frans Ver Berne gehuldigd

Olen – Marc Peeters 10 maart 2022 (Gazet van Antwerpen – gva.be)

Op het kerkhof van Sint-Jozef Olen is woensdag 9 maart 2022 uitgebreid hulde gebracht aan Koreastrijder Frans Ver Berne. Op 9 maart was het precies 69 jaar geleden dat de Belgische oorlogsvrijwilliger dodelijke verwondingen opliep tijdens wat ondertussen de vergeten oorlog wordt genoemd. Door de oorlog in Oekraïne was de herdenking meteen ook zeer actueel.

De oorlog in Korea werd uitgevochten tussen 1950 en 1953. Net na de Tweede Wereldoorlog en net voor de oorlog in Vietnam. In totaal trokken 3.171 Belgische vrijwilligers naar Azië voor een vredesmissie onder vlag van de Verenigde Naties. Het bataljon met de Belgen dwong veel respect af bij de geallieerde troepen. Voor hun dapperheid en voorbeeldig gedrag kreeg het bataljon zes eervolle vermeldingen. Helaas waren er ook 106 militairen die de ultieme prijs moesten betalen. Zo ook Olenaar Frans Ver Berne, die sneuvelde tijdens de Slag om de Imjin. Hij kreeg een laatste rustplaats in zijn geboorteplaats.

Onder impuls van Defensie en het War Heritage Institute worden de slachtoffers nu herdacht. De kinderen van het vijfde en het zesde leerjaar van de basisschool Toermalijn legden bloemen neer op het graf in de schaduw van de parochiekerk. Ook vertegenwoordigers van het lokale bestuur, Defensie en diverse vaderlandslievende verenigingen brachten een bloemenhulde. Het eerbetoon aan Ver Berne bracht de oorlog in Oekraïne ook meteen een stukje dichterbij.

Bloemenhulde door het lokale bestuur.
Bloemenhulde door het lokale bestuur. — © Marc Peeters

“Gisteren (dinsdag 8 maart 2022, red.) zijn Belgische soldaten vertrokken naar Roemenië om het grensgebied te gaan bewaken”, zei burgemeester Seppe Bouiquillon tijdens zijn toespraak. “Ook nu worden onze waarden en normen in gevaar gebracht en sterven er dagelijks mensen voor vrijheid, gelijkheid en vrije meningsuiting. Laat ons niemand vergeten van de soldaten die voor deze waarden en normen gevochten hebben.”

 
 © Marc Peeters

Olenaar Tony Ver Berne – Frans was zijn oom die hij nooit heeft gekend – las voor uit een toespraak die destijds werd gehouden bij de teraardebestelling: “Soldaat van ’t ideaal. Moge uw graf ons de duurzame herinnering aan de nieuwe bladzijde der geschiedenis wezen, die met uw bloedig offer werd besloten tot meerder besef in alle standen en rangen van de menselijke waardigheid. Als schepselen met rede en verstand begaafd, voelen wij mede dat uw offer niet zonder vruchten wezen zal.”

 
 © Marc Peeters

Op het graf werd een pro patria-plaatje aangebracht. De rustplaats wordt op die manier erkend als een oorlogsgraf, zodat het kan beschermd worden met een eeuwigdurende concessie.

bron : Gesneuvelde Koreastrijder Frans Ver Berne gehuldigd (Olen) | Gazet van Antwerpen (gva.be)

Geef een reactie