8 mei een nationale feestdag ?!

Middenveldorganisaties willen dat 8 mei (opnieuw) feestdag wordt: “Herinnering aan einde Tweede Wereldoorlog vervaagt”

Verschillende middenveldorganisaties roepen op om van 8 mei opnieuw een wettelijke feestdag te maken. 8 mei is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, nazi-Duitsland gaf zich op die dag (in 1945) over. In verschillende landen zoals Frankrijk is 8 mei een officiële feestdag, maar bij ons werd die in 1974 afgeschaft. “Mensen weten niet meer wat fascisme inhoudt”, zegt initiatiefneemster Ellen De Soete. Haar moeder zat tijdens de oorlog in het verzet. Dries Hirouxza 02 apr  2022

Onder meer de middenveldorganisaties 11.11.11, de Vrouwenraad en de Liga voor de Rechten van de Mens hebben zich achter het initiatief geschaard. In een gezamenlijke tekst (die ook werd ondertekend door verschillende auteurs en historici) schrijven ze dat 8 mei – in 1945 het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog – opnieuw een feestdag moet worden omdat “de herinnering aan 8 mei steeds meer vervaagt”. Ook de vakbonden ACV en ABVV ondertekenden de tekst. 

Met de federalisering van ons land in 1974 verdween 8 mei als officiële feestdag. In sommige andere landen, zoals Frankrijk, is 8 mei wel nog een feestdag. Bij ons worden oorlogsslachtoffers herdacht op  “Wapenstilstand” op 11 november (die in 1918 het einde inluidde van de Eerste Wereldoorlog).

Wat gebeurde er op 8 mei 1945? 

Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich officieel over en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog (in Europa dan toch). Al op 7 mei tekende een Duitse generaal een document waarin de overgave aan de geallieerden werd aangekondigd. “De operaties worden gestaakt vanaf 8 mei, om 23.01 uur”, stond er te lezen. Er werd nog gevochten op 8 mei, maar er waren in heel wat Europese steden ook al bevrijdingsfeesten toen het nieuws over de overgave naar buiten kwam. 

De facto werd België al grotendeels in september ’44 bevrijd, al kon het Duitse leger nog oprukken tijdens het Ardennenoffensief, tot eind januari ’45. Tijdens en na de bevrijding bestookte Duitsland ons land nog lange tijd met V1 en V2 raketbommen. Nederland herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog op 5 mei, omdat de Duitse bevelhebber in Nederland zich toen al overgaf aan de geallieerden.

Lees hier alles over de Tweede Wereldoorlog.

“8 mei, de dag van de bevrijding, hoort opnieuw een feestdag te zijn (…) Om te herdenken, te waarschuwen, te verdedigen”, aldus het gezamenlijke statement. “8 mei ’45 was vooral een overwinning op het fascisme”, zegt Els Hertogen van 11.11.11. “De Eerste Wereldoorlog heeft 11 november, maar de Tweede Wereldoorlog krijgt minder aandacht, terwijl we nooit mogen vergeten wat het fascisme kan aanrichten.” Ook in het verleden werd al geopperd om van 8 mei (opnieuw) een officiële feestdag te maken.

De initiatiefneemster van de “8-mei-coalitie” is Ellen De Soete, een van de getuigen in de Canvas-reeks “Kinderen van het verzet”. Haar moeder zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. “Veel mensen weten niet meer wat fascisme inhoudt en gaan historische feiten bagatelliseren. De herinnering aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, en dus de overwinning op extreemrechts, vervaagt”, zegt ze. Op 8 mei houden de initatiefnemers een grote herdenking aan het Fort van Breendonk, dat door de Duitse bezetter gebruikt werd als gevangenis voor onder meer politieke gevangenen.

Bron : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/02/8-mei-opnieuw

Geef een reactie