Struikelstenen in Herentals

Herentals plaatst Struikelstenen voor nazislachtoffers
Gepost op dinsdag 10 mei 2022

In 1942 pakten de nazi’s 31 jongemannen op in Herentals. Het was de grootste razzia die ooit plaatsvond in onze stad. Het stadsbestuur wil die droevige gebeurtenis dit jaar herdenken. Het lanceerde daarom vorig jaar een oproep om voorstellen in te dienen voor een projectsubsidie rond de herdenking van het oorlogsverleden en het thema oorlog en conflict in het algemeen.

Een van de voorstellen sprong in het oog: de plaatsing van een Struikelsteen in de St.-Waldetrudisstraat ter herdenking van Léon Puyenbroek, een Herentalse verzetsstrijder. Hij werd in 1944 opgepakt en gedeporteerd naar Buchenwald, waarna hij vermoedelijk overleed in het concentratiekamp van Ohrduf.

Het stadsbestuur gaat nu op zoek naar andere nazislachtoffers in onze stad en hoopt tegen het einde van het jaar voor elk van hen een Struikelsteen te kunnen plaatsen. De struikelstenen vormen een tastbare verbinding tussen de hedendaagse en historische maatschappijen doordat ze alledaagse plekken voorzien van historische context. Bovendien stimuleren ze reflectie over de blijvende gevolgen van conflicten en kunnen ze aanleiding geven tot het discussiëren en reflecteren over huidige conflicten.

‘Struikelstenen’ is een kunstproject van Gunther Demnig. Deze Duitse kunstenaar startte in 1996 met het plaatsen van messing gedenkplaatjes voor de voormalige woonplaatsen van slachtoffers van het naziregime. Het struikelen moet daarbij niet letterlijk genomen worden, wandelaars kunnen niet vallen over de steentjes maar ‘struikelen met hun hart en hoofd’ als ze toevallig zo’n struikelsteen zien liggen. Ondertussen zijn meer dan 80.000 struikelstenen geplaatst en vormen deze samen het grootste memoriaal van de wereld. In België liggen ondertussen struikelstenen op verschillende plekken, onder meer in Antwerpen, Gent, Brussel, Charleroi, Mol en Menen.

Bron: Herentals plaatst Struikelstenen voor nazislachtoffers | Herentals

Geef een reactie