Nieuwsbrief juli 2023

Beste leden van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa -,

Hieronder kun je de derde nieuwsbrief lezen over de voorbije en nakende activiteiten van onze b(l)oeiende vereniging.
Zet U een kwartiertje achter je computer en geniet van de vele sfeerfoto’s. Schuif met de muispijl over de hyperlinks en klik door naar de webpagina’s op de website om meer informatie te lezen en de vele foto’s te bekijken.


Woord van de voorzitter

Beste (bestuurs)leden,

Bij het begin  van de grote vakantie wordt er gewoonlijk  een balans opgemaakt van de voorbije maanden.

Een opsomming van de jaarlijkse weerkerende activiteiten, maar ook  een tipje van de sluier aangaande nieuwe projecten voor de volgende jaren.   

Wie had dat ooit gedacht bij de heropstart van ‘de Brigade Piron 2.0 Nete & AA in het jaar 2019 ’,dat dit zo’n vlucht zou nemen.

  • Het aantal leden is het laatste jaar exponentieel toegenomen.
  • In de provincie Antwerpen en daarbuiten beginnen ze onze vereniging stilaan te waarderen.  Regelmatig worden wij daarom ook uitgenodigd voor een plechtigheid of een herdenking.
  • En de basis is reeds gelegd voor nieuwe projecten voor de eerstvolgende jaren

Maar het belangrijkste voor 2023 is toch wel het boek dat wij uitgeven en gekend is onder de titel: ‘De Kempense soldaten van Brigade Piron’

Al deze projecten ga je terugvinden in ‘De nieuwsbrief
Het is reeds de derde editie en het is de bedoeling dat deze vanaf nu elke maand wordt verzonden naar uw mailbox. Onze betrachting is onze leden met deze brief nog beter te informeren

Maar indien je ook  interesse hebt om aan één of ander project aan mee te werken. Laat het ons gerust weten! Momenteel zijn wij  op zoek naar iemand welke graag met de computer werkt en geïnteresseerd is in WO I.

Geniet van uw vakantie. Geniet van uw verlof! Dat gaan wij ook doen.
En dan zien wij elkaar terug één van de volgende activiteiten.

Met vriendelijke groetjes
Ronny, voorzitter

=== Geplande activiteiten voor de komende maanden vanaf juli 2023 ===

—–>>>>> Noteer alvast volgende data in je agenda !

Nationale feestdag : 21 juli 2023

Monument op de Molenvest

In samenwerking met de vaderlandslievende verenigingen van en te Herentals nodigt het stadsbestuur ons uit om deel te nemen aan de viering van de nationale feestdag op vrijdag 21 juli 2023.

Het programma ziet er als volgt uit :

  • 10:30 – 10:45 uur : bijeenkomst aan brasserie ‘Den Beiaard’ op de Grote Markt
  • 10:45 uur : optocht onder muzikale begeleiding en 3 jeeps van Spreadhead naar de Sint_Waldetrudiskerk
  • 11:00 uur : plechtig Te Deum in de kerk
  • 11:20 uur : optocht naar het monument van de gesneuvelden op de Molenvest
  • 11:30 uur : kransneerlegging aan het monument van de gesneuvelden, spelen van de Last Post en de nationale hymne
  • 12:00 uur : receptie in de Foyer of het buitenplein van cultuurcentrum ’t Schaliken

Het college van burgemeester en schepenen van Herentals verwelkomen onze leden graag op deze feestelijke dag.

Operation Bluecoat te Lichtaart : zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023

Op het terrein ‘Heideheem’, Heidestraat 16 te Lichtaart (Kasterlee) vindt in het weekend van 28 tot 30 juli 2023 de 18e editie plaats van ‘Operatie Bluecoat’, het opendeur kampement voor old-timer militaire voertuigen en WO2-reenactors, georganiseerd door onze vriendschappelijke vaderlandslievende vereniging Spearhead vzw.

Het kampterrein is gemakkelijk te bereiken vanuit Herentals of Olen en bevindt zich op enkele honderden meters ten noorden van het pretpark Bobbejaanland in de Heidestraat. Zie locatie op de kaart

Er is voor de publieke toeschouwer heel wat te bekijken en te beleven op het terrein. Naast de vele oude militaire voertuigen en kampementen, zijn er verkoopstandjes met WO2-attributen, kan men een rondrit meemaken met de militaire karavaan en nadien verpozen bij pot en pint in de grote tent waar aangepaste muziek uit de oorlogsjaren wordt gebracht.

Ter info : Operatie Bluecoat was een aanval van het Britse leger tijdens de Slag om Normandië, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De aanval vond plaats van 30 juli tot 7 augustus 1944. Geografisch gezien was het doel van de operatie het beveiligen van de belangrijke weg van Vire naar de Mont Pinçon. Strategisch gezien was het doel van de operatie het ondersteunen van de uitbraak die de Amerikanen op de westflank in Normandië zouden uitvoeren (zie bron: Operatie Bluecoat – Wikipedia)

Gezinsuitstap naar ‘Bevrijdende Vleugels’ : zaterdag 26 augustus 2023

Dit werkjaar maken we (alleen, met het gezin of vrienden) op zaterdagnamiddag 26 augustus 2023 een uitstap naar het herdenkingsmuseum ‘Bevrijdende Vleugels’ in Best (10 km ten noorden van Eindhoven – NL).
Dit vernieuwde museum biedt verschillende belevingsevenementen voor zowel jong als oud over de luchtlandingstroepen die tijdens ‘operatie Market-Garden’ in september 1944 rond Eindhoven strijd hebben geleverd.

We komen samen met de auto op de carpool-parking aan de rotonde van de oprit van de autosnelweg in Gierle. vertrekken met de auto (carpooling). We spreken vooraf af met wie je kan meerijden in de beschikbare auto’s.
We vertrekken om 13:00 uur en hopen in Best aan te komen rond …. uur.
Rond 17:00 uur rijden we terug naar huis.

Om 18:00 uur komen we terug samen voor de barbecue in de tuin van Ludo (Veldhoven 10 te Herentals).

JUMPY, voor de kinderen

Jumpy is de naam van de mascotte van ‘Bevrijdende Vleugels’ en hij zorgt voor een leuke belevingsactiviteit voor de kinderen.

Op 17 september 1944 is hij geland op de plek waar nu Bevrijdende Vleugels gevestigd is om Nederland te bevrijden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Samen met Jumpy kunnen de kinderen een gratis speurtocht doen. Ze komen van alles te weten over de Tweede Wereldoorlog en vooral over de bevrijding van Zuid-Nederland.  Het is leuk, spannend maar vooral erg leerzaam. Na de speurtocht ligt er in de museumwinkel een kleine verrassing op de kinderen te wachten.

Kostprijs : kinderen van 4 tem 12 jaar : 8 €
kinderen van 0 tot 3 jaar : gratis

Meer info zie website : Kinderen – Museum Bevrijdende Vleugels

Rondleiding museum, voor volwassenen

Een gids leidt ons rond door de ruime zaal en toont ons een bijzondere collectie tanks, vliegtuigen, diorama’s, foto’s en wapentuig dat daadwerkelijk is gebruikt tijdens Operatie Market Garden. Aan elke standplaats van militaire materieel vertelt hij het verloop van de gecombineerde landmacht-luchtlandingsoperatie van de Britse en Amerikaanse strijdkrachten die in september 1944 poogde de door te stoten tot in Arnhem aan de Rijn. Een leerrijke geschiedenisles.

Een indruk van de militaire collectie is te bekijken op de website : Museum Bevrijdende Vleugels: Collectie | Bevrijdendevleugels.com

Kostprijs vanaf 13 jaar : 11 €

DE ARMY TOUR, een totaalbelevenis !

Na een bezoek aan het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ met rondleider stappen we in historische legervoertuigen en rijden we met het hele gezelschap naar enkele unieke nabijgelegen WO2 hotspots.

  • Bezoek aan het monument van Joe Mann,
  • We rijden naar de plek waar Luitenant Robert Cole in het heetst van de strijd om het leven is gekomen.
  • Bij elke plek vertelt de gids de bijzondere verhalen van deze WO2 strijders over wat er zich op deze plekken heeft afgespeeld.
  • We sluiten de tour af in de nabij gelegen Sonniuswijk. De plek waar tijdens het begin van Market Garden alle gliders zijn geland. Op deze bijzondere plek, bomvol historie vertelt de gids hoe de indrukwekkende operatie ‘Market Garden’ zich daar heeft afgespeeld.  

Meer info over de army tour op dee website: Army Tour | Museum de Bevrijdende Vleugels

Vanaf 10 personen, duur: ca 3uur, kostprijs: € 25,- per persoon!

Meer informatie over het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ : (klik op onderstaande links)
Museum Bevrijdende Vleugels
Museum Bevrijdende Vleugels – Best – TracesOfWar.nl

Barbecue in de tuin te Herentals

Na het museumbezoek in Best kan je ’s avonds terug in Herentals deelnemen aan de barbecue in de ruime tuin van Ludo.

Een traiteur zorgt voor een aangepaste en gevarieerd menu. Er worden 3 stukken vlees, sausen, groenten met stokbrood voorzien. Ook rode en witte wijn zal beschikbaar zijn. Zoals verleden jaar verzorgt Ludo het bakken van het vlees en Julienne voor de gedekte tafels.

Na de eten kunnen we nog gezellig napraten bij pot en pint tot de late uurtjes. Er wordt voor aangepaste muziek gezorgd.
Ook de film over de herdenkingstocht van 8 mei van vorig jaar ‘Luchthelden boven Neteland’ wordt getoond. Het belooft een leuke avond te worden.

Kostprijs : 25 € per persoon


Inschrijving deelname aan gezinsuitstap Best
vóór 6 augustus 2023 !

Als je wil deelnamen aan de uitstap naar ‘Bevrijdende Vleugels’ en/of aan de barbecue achteraf in Herentals, geef dan je gegevens door per e-mail naar info@pironea.be.

Nog gemakkelijker is om het inschrijvingsformulier op onze website in te vullen waar je uw keuze kunt aanduiden en uw deelname aan de gewenste activiteiten kunt opgeven. Druk daartoe op onderstaande knop.

Uw deelname is pas definitief na overschrijving van het CORRECTE bedrag op rekening van Brigade Piron 2.0 Nete & Aa : BE09 0004 6046 4757
met mededeling van : ‘Daguitstap Best  + aantal volwassenen/kinderen (… Jumpy, … museum, … tour, … barbecue)


Herdenking bevrijding van Herentals in het Besloten Hof

vrijdag 22 september 2023

In de voormiddag komen we samen aan het kapelletje in de Sint-Jansstraat voor de herdenking van de burgerslachtoffers die daar tijdens de beschieting van Herentals in september 1944 zijn gevallen. De kinderen van de Frenet basisschool verzorgen mee deze serene plechtigheid.

In de namiddag is er de officiële herdenking van de bevrijding van Herentals in het Besloten Hof, het mooie binnenplein in het klooster van de zusters Franciscanessen (in de Nonnenstraat) .

De leerlingen van het 5e leerjaar van de lagere school ‘Wonderwijs’ zullen een evocatie brengen aan het monument van de 7 weeskinderen die omkwamen bij de beschieting van Herentals op 15 augustus 1944. Zij hebben een beeldend verhaal uitgewerkt over de lotgevallen van de Herentalse soldaten van Brigade Piron die 4 jaar van thuis wegwaren.

Rob zal ook een getuigenis afleggen over zijn vader die klaroenblazer was bij Brigade Piron en die mee de bevrijdingstocht door Normandië en België heeft meegemaakt.

Verder verloopt de plechtigheid volgens het traditionele recept met deelname van talrijke vaandeldragers, een stoet met militaire voertuigen, muzikale begeleiding met een piperband, de kransneerlegging door de verschillende vaderlandslievende verenigingen uit de regio, de overdracht van het peterschap van het momument van de omgekomen kinderen, het spelen van de nationale hymnen en een receptie achteraf voor de genodigden in het oud-scouts lokaal ‘De Smisse’ (Vest 9A).





=== Verslagen van de voorbije activiteiten van de maand juni 2023 ===

Elke maand brengen wij in deze nieuwsbrief verslag uit van de voorbije activiteiten van de afgelopen maanden. Zo wordt iedereen goed geïnformeerd over het reilen en zeilen van onze b(l)oeiende vaderlandslievende vereniging.

Verslag : Flyer-actie met infostand op de Grote Markt

Rob, Ludo, Ronny en Rik staan paraat aan onze infostand op de Grote Markt.

Op zaterdagnamiddag 1 juli 2023 stelden enkele bestuursleden van onze vereniging een infostand op onder een partytent tegenover de Lakenhal op de Grote Markt te Herentals.
Het weer was niet al te best en de tent moest stevig worden vastgesjord om de regelmatige de windstoten te trotseren. Er was niet al te veel volk tijdens deze laatste dag van de braderij zodat de flyer-actie voor het nieuwe boek ‘De Kempense soldaten van Brigade Piron’ een matig succes kende. Toch werden er enkele voorinschrijvingen voor het boek ontvangen en enkele nieuwe leden voor onze vereniging genoteerd.
Deze eerste flyer-actie was wel nuttig om de bekendheid van onze vaderlandslievende vereniging te promoten bij het grote publiek, want de actie werd op facebook door de persdienst van kempennieuws ruim bekend gemaakt.

Klik op deze link om de Facebook pagina te bekijken

Verslag : bestuursvergadering van 22 juni 2023

Het bijna voltallige bestuur van onze vereniging.
Het oud-scoutslokaal De Smisse

De bestuursvergaderingen van onze vereniging vinden plaats elke derde donderdag van de maand, behalve in de 3 wintermaanden van het jaar.

Op de vergadering van 22 juni 2023 in het oud-scouts lokaal de Smisse (Vest 9A te Herentals) werden volgende agendapunten besproken:

  • evaluatie van de herdenking van 8 mei (einde WO2) door NSB-Herentals. Deze is goed verlopen.
  • voorbereiding van de flyer-actie voor het nieuwe boek met een infostand op de Grote Markt te Herentals. Alle materiaal voorhanden en aanvraag doen voor toegang tot de Lakenhal bij slecht weer.
  • voorbereiding van de gezinsuitstap naar Bevrijdende Vleugels en barbecue achteraf. Programma van het museumbezoek vastleggen, vervoersafspraken maken, deelnameprijs bepalen museumbezoek en barbecue, keuze van menu en dranken vastleggen
  • voorbereiding herdenking bevrijding van Herentals :
    scenario van de 2 evenementen vastleggen, uitnodiging van de officiële instanties, verplichte aanvragen indienen, deelnemende actoren aanschrijven, scholen contacteren, klaarzetten binnenplein, drankvoorziening receptie, broodjes tijdens de middag, aanvraag tenten en tribune bij slecht weer (plan B), taakverdeling
  • voorbereiding herdenking begin WO1 in 2024
    afspraken met Kempens Karakter, nog veel vraagtekens bij de praktische organisatie van dit grootse gebeuren.

Als U zich ook geroepen voelt om een helpende hand toe te steken tijdens de vele evenementen van onze vaderlandslievende vereniging, aarzel dan niet om je (tijdelijk) engagement te melden via email naar info@pironnea.be


=== Voorbereiding herdenking 110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog ===

In de maand mei van volgend jaar 2024 gaan we met onze vereniging het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-18) herdenken met een aantal activiteiten. Samen met de erfgoedcel Kempens Karakter werken we aan de voorbereiding van deze herdenking. Er staan 3 evenementen op stapel:

  • Een tentoonstelling in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand
  • Een schoolproject rond de website Kempenseklaprozen.be
  • Een cultuur-historische wandeling langs de Kempense Heuvelrug en de Netevallei

Medewerkers gevraagd :
We zoeken vrijwilligers die aan dit omvangrijk WO1-herdenkingsproject willen meewerken, een helpende hand kunnen bieden of mee een actieve rol willen spelen in de organisatie van dit unieke herinneringsgebeuren.
Stuur een mailtje naar info@pironnea.be als je wil helpen.
De eerste bijeenkomsten ter voorbereiding van dit WO1-project starten in de herfst 2023.


IGedenkroos voor Herentalse oud-strijders van Brigade Piron

De Swie heeft sierstukken gemaakt waarin een roos of een andere bloem kan worden geplaatst. Deze gedenktekens zullen worden geplaatst op de graven van de 12 Herentalse soldaten van Brigade Piron die op de stedelijke begraafplaats op de Kempense Heuvelrug (Bosbergen) hun laatste rustplaats hebben.

Bedoeling is dat de bezoekers aan het kerkhof op die manier gemakkelijker de Piron oud-strijders kunnen terugvinden op de uitgestrekte begraafplaats van Herentals en zo een herkenningspunt opmerken tussen de talrijke andere bebloemde zerken, urneplaatsen en grafstenen van de overledenen.

Elk jaar op 2 november (Allerzielen) brengen de bestuursleden een plechtig eerbetoon aan alle Herentals oud-strijders van Brigade Piron en in het bijzonder aan de graf van de enige gesneuvelde Piron-soldaat: Jules Leysen. Alle leden van onze vaderlandslievende vereniging zijn welkom om aan deze ingetogen korte plechtigheid deel te nemen. Na de rondgang over de begraafplaats komen we samen in de nabijgelegen café-brasserie ‘De Kluis’ om wat gezellig na te praten tussen pot en pint.


Je kunt nog steeds het nieuwe boek bestellen (maar wacht niet te lang, op = op)

Het nieuwe boek ‘De Kempense soldaten van Brigade Piron’ kan besteld worden.
Reservatie van het boek aan de voorinschrijvingsprijs van 25 € indien besteld vóór 1 september 2023.
Wees er snel bij, want de oplage is beperkt en beloofd snel uitgeput te raken wegens de grote interesse.
Bestelling boek “de Kempense soldaten van Brigade Piron” – Brigade Piron – Nete en Aa (pironnea.be)


Volgende bestuursvergadering :

Donderdag namiddag 24 augustus 2023 om 14:00 uur in het oud-scoutslokaal ‘De Smisse’ (Vest 9A te Herentals).


Uw opmerkingen en reacties over deze nieuwsbrief zijn steeds welkom via mail naar info@pironnea.be
Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Ronny Neefs                                 Ludo Torfs
voorzitter                                      secretaris en webmaster

vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa –
www.pironnea.be
info@pironnea.be


Geef een reactie