Uitstap ‘Bevrijdende Vleugels’ 26 aug 2023

Schrijf je deelname in voor 12 augustus 2023 !


Uitstap naar ‘Bevrijdende Vleugels’ : zaterdag 26 augustus 2023

Dit werkjaar maken we op zaterdagnamiddag 26 augustus 2023 een uitstap naar het herdenkingsmuseum ‘Bevrijdende Vleugels’ in Best (10 km ten noorden van Eindhoven – NL).
Dit vernieuwde museum biedt verschillende belevingsevenementen voor zowel jong als oud over de luchtlandingstroepen die tijdens ‘operatie Market-Garden’ in september 1944 rond Eindhoven strijd hebben geleverd.

We komen samen met de auto op de carpool-parking aan de rotonde van de oprit van de autosnelweg in Gierle. vertrekken met de auto (carpooling). We spreken vooraf af met wie je kan meerijden in de beschikbare auto’s.
We vertrekken om 13:00 uur en hopen in Best aan te komen rond …. uur.
Rond 17:00 uur rijden we terug naar huis.

Om 18:00 uur komen we terug samen voor de barbecue in de tuin van Ludo (Veldhoven 10 te Herentals).


JUMPY, voor de kinderen

Jumpy is de naam van de mascotte van ‘Bevrijdende Vleugels’ en hij zorgt voor een leuke belevingsactiviteit voor de kinderen.

Op 17 september 1944 is hij geland op de plek waar nu Bevrijdende Vleugels gevestigd is om Nederland te bevrijden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Samen met Jumpy kunnen de kinderen een gratis speurtocht doen. Ze komen van alles te weten over de Tweede Wereldoorlog en vooral over de bevrijding van Zuid-Nederland.  Het is leuk, spannend maar vooral erg leerzaam. Na de speurtocht ligt er in de museumwinkel een kleine verrassing op de kinderen te wachten.

Kostprijs : kinderen van 4 tem 12 jaar : 8 €
kinderen van 0 tot 3 jaar : gratis

Meer info zie website : Kinderen – Museum Bevrijdende Vleugels


Rondleiding museum, voor volwassenen

Een gids leidt ons rond door de ruime zaal en toont ons een bijzondere collectie tanks, vliegtuigen, diorama’s, foto’s en wapentuig dat daadwerkelijk is gebruikt tijdens Operatie Market Garden. Aan elke standplaats van militaire materieel vertelt hij het verloop van de gecombineerde landmacht-luchtlandingsoperatie van de Britse en Amerikaanse strijdkrachten die in september 1944 poogde de door te stoten tot in Arnhem aan de Rijn. Een leerrijke geschiedenisles.

Een indruk van de militaire collectie is te bekijken op de website : Museum Bevrijdende Vleugels: Collectie | Bevrijdendevleugels.com

Kostprijs vanaf 13 jaar : 11 €


DE ARMY TOUR, een totaalbelevenis !

Na een bezoek aan het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ met rondleider stappen we in historische legervoertuigen en rijden we met het hele gezelschap naar enkele unieke nabijgelegen WO2 hotspots.

  • Bezoek aan het monument van Joe Mann,
  • We rijden naar de plek waar Luitenant Robert Cole in het heetst van de strijd om het leven is gekomen.
  • Bij elke plek vertelt de gids de bijzondere verhalen van deze WO2 strijders over wat er zich op deze plekken heeft afgespeeld.
  • We sluiten de tour af in de nabij gelegen Sonniuswijk. De plek waar tijdens het begin van Market Garden alle gliders zijn geland. Op deze bijzondere plek, bomvol historie vertelt de gids hoe de indrukwekkende operatie ‘Market Garden’ zich daar heeft afgespeeld.  

Meer info over de army tour op dee website: Army Tour | Museum de Bevrijdende Vleugels

Vanaf 10 personen, duur: ca 3uur, kostprijs: € 25,- per persoon!


Meer informatie over het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ : (klik op onderstaande links)
Museum Bevrijdende Vleugels
Museum Bevrijdende Vleugels – Best – TracesOfWar.nl


Barbecue in de tuin te Herentals

Na het museumbezoek in Best kan je ’s avonds terug in Herentals deelnemen aan de barbecue in de ruime tuin van Ludo.

Een traiteur zorgt voor een aangepaste en gevarieerd menu. Er worden 3 stukken vlees, sausen, groenten met stokbrood voorzien. Ook rode en witte wijn zal beschikbaar zijn. Zoals verleden jaar verzorgt Ludo het bakken van het vlees en Julienne voor de gedekte tafels.

Na de eten kunnen we nog gezellig napraten bij pot en pint tot de late uurtjes. Er wordt voor aangepaste muziek gezorgd.
Ook de film over de herdenkingstocht van 8 mei van vorig jaar ‘Luchthelden boven Neteland’ wordt getoond. Het belooft een leuke avond te worden.

Kostprijs : 25 € per persoon


Inschrijving deelname aan uitstap Bevrijdende Vleugels
vóór 12 augustus 2023 !

Als je wil deelnemen aan de uitstap naar ‘Bevrijdende Vleugels’ en/of aan de barbecue achteraf in Herentals, geef dan je gegevens door per e-mail naar info@pironea.be.

Nog gemakkelijker is om het inschrijvingsformulier op onze website in te vullen waar je uw keuze kunt aanduiden en uw deelname aan de gewenste activiteiten kunt opgeven. Druk daartoe op onderstaande knop.

Uw deelname is pas definitief na overschrijving van het CORRECTE bedrag op rekening van Brigade Piron 2.0 Nete & Aa :
BE09 0004 6046 4757
met mededeling van :
‘Daguitstap Best  + aantal deelnemers barbecue)

U hoeft alleen het bedrag voor de barbecue vooraf te betalen.

De andere kosten voor deelname aan de gegidste rondleidingen betaald U ter plaatse aan de kassa van het museum.


Geef een reactie