Nieuwsbrief augustus 2023

Beste leden van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa -,

Hieronder kun je de vierde nieuwsbrief lezen over de voorbije en nakende activiteiten van onze b(l)oeiende vereniging.
Ben je op vakantie, dan kun je via deze nieuwsbrief toch op de hoogte blijven van de voorbije evenementen.
Ben je nog thuis, des te beter dan kun je dicht bij huis deelnemen aan enkele aangekondigde activiteiten.


Woord van de voorzitter

Ronny Neefs


Beste leden,

Het is een cliché, maar een waarheid als een koe.
De maand juli is in ons hoofd nog maar pas gestart, maar wat blijkt, augustus 2023 heeft reeds zijn intrede gedaan. Het gaat snel!!

Een eerste overleg voor de herdenking van de Bevrijding van Herentals  (dd 22 september 2023) heeft reeds deze week al plaatsgehad. .

Het thema voor dit jaar is  ‘de Brigade Piron’.
Eén van de sprekers zal zijn de Rob, onze vaandeldrager.
Met een vader en schoonvader als ‘Pironnist’ gaat hij ons anekdotes vertellen uit het leven gegrepen.

Tussen haakjes, ons boek De Kempense soldaten van Brigade Piron’kan men nog steeds bestellen voor een vriendenprijs van 25 euro.  Vanaf september 2023 zal dit worden aangepast naar 30 euro. Dus, wacht niet te lang meer.

Maar ook de voorbereidingen met betrekking tot WOI  zijn terug opgestart. Als vereniging wensen wij ook even stil te staan, dat het in 2024, 110 jaar geleden zal zijn dat voor de eerste maal in onze geschiedenis  ‘ Een Wereldoorlog’  is uitgebroken. Vier jaar later zal de kaart van Europa er toch wel wat anders uitzien.
 
Alhoewel dat onze streken  ver van het front verwijderd waren, heeft dit, hoe kan het ook anders, zijn impact gehad op het dagelijks leven.  Een 600 jonge gasten van Herentals zijn al dan niet als vrijwilliger actief betrokken geweest in deze ‘Groote Oorlog ‘  Zestig soldaten van hen zullen niet meer naar huis komen. 

Hun  verhalen vervagen stilaan en indien wij daar af en toe niet even bij stilstaan, dan wordt het moeilijk voor onze volgende generatie om zich daar nog mee te kunnen vereenzelvigen.

Het zijn van deze momenten welke de mogelijkheid bieden om er iets aan te doen. Maar daar hebben we jullie hulp voor nodig. Zij die nog een beetje tijd over hebben en interesse voor de WO I  laat het ons weten. 

Geniet nog van uw vakantie.

Met vriendelijke groetjes,
Uw voorzitter.

=== Geplande activiteiten voor de komende maanden vanaf augustus 2023 ===

—–>>>>> Noteer alvast volgende data in je agenda !

Zaterdag 26 augustus 2023: uitstap naar ‘Bevrijdende Vleugels’

Opgelet !
Je kan nog inschrijven tot 12 augustus 2023.
Je hoeft alleen voor de barbecue vooraf te betalen.
De kosten voor de inkom van het museum betaal je zelf ter plaatse aan de kassa.

Op zaterdagnamiddag 26 augustus 2023 maken we een uitstap naar het herdenkingsmuseum ‘Bevrijdende Vleugels’ in Best (10 km ten noorden van Eindhoven – NL). Dit vernieuwde museum biedt geeft een overzicht van de luchtlandingstroepen die tijdens ‘operatie Market-Garden’ in september 1944 rond Eindhoven strijd hebben geleverd.

We komen samen met de auto op de carpool-parking aan de rotonde van de oprit van de autosnelweg in Gierle.
We spreken vooraf af met wie je kan meerijden in de beschikbare auto’s.
We vertrekken om 13:00 uur en hopen in Best aan te komen rond …. uur.
Rond 17:00 uur rijden we terug naar huis.
Na18:00 uur komen de ingeschreven deelnemers samen voor de barbecue in de tuin van Ludo te Herentals.

Jumpy, de mascotte

JUMPY, voor de kinderen

Jumpy is de naam van de mascotte van ‘Bevrijdende Vleugels’ en hij zorgt voor een leuke belevingsactiviteit voor de kinderen.

Samen met Jumpy kunnen de kinderen een gratis speurtocht doen. Ze komen van alles te weten over de Tweede Wereldoorlog. Het is leuk, spannend maar vooral erg leerzaam. Na de speurtocht ligt er in de museumwinkel een kleine verrassing op de kinderen te wachten.

Meer info zie website : Kinderen – Museum Bevrijdende Vleugels

Rondleiding museum, voor volwassenen

Een gids leidt ons rond door de ruime zaal en toont ons een bijzondere collectie tanks, vliegtuigen, diorama’s, foto’s en wapentuig dat daadwerkelijk is gebruikt tijdens Operatie Market Garden.
Een leerrijke geschiedenisles.

Een indruk van de militaire collectie is te bekijken op de website : Museum Bevrijdende Vleugels: Collectie | Bevrijdendevleugels.com

DE ARMY TOUR, een totaalbelevenis !

Na een bezoek aan het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ met rondleider stappen we in historische legervoertuigen en rijden we met het hele gezelschap naar enkele unieke nabijgelegen WO2 hotspots.

Meer info over de army tour op de website: Army Tour | Museum de Bevrijdende Vleugels

Meer informatie over het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ : (klik op onderstaande links)
Museum Bevrijdende Vleugels
Museum Bevrijdende Vleugels – Best – TracesOfWar.nl

Barbecue in de tuin te Herentals

Na het museumbezoek in Best kan je ’s avonds (indien gewenst) terug in Herentals deelnemen aan de barbecue in de tuin vanaf 18:00 uur.

Er worden 3 stukken vlees, sausen, groenten met stokbrood voorzien. Ook rode en witte wijn zal beschikbaar zijn. Zoals verleden jaar verzorgt Ludo het bakken van het vlees en Julienne voor de gedekte tafels.

Kostprijs : 25 € per persoon (dit bedrag vooraf te betalen)


Inschrijven voor museum en/of barbecue vóór 12 augustus 2023 !

Als je wil deelnamen aan de uitstap naar ‘Bevrijdende Vleugels’ en/of aan de barbecue achteraf in Herentals, geef dan je gegevens door per e-mail naar info@pironea.be.

Nog gemakkelijker is om het inschrijvingsformulier op onze website in te vullen waar je uw keuze kunt aanduiden en uw deelname aan de gewenste activiteiten kunt opgeven. Druk daartoe op onderstaande knop.

Uw deelname is pas definitief na overschrijving van het CORRECTE bedrag op rekening van Brigade Piron 2.0 Nete & Aa : BE09 0004 6046 4757
met mededeling van : ‘Daguitstap Best  + aantal volwassenen barbecue)


22 september 2023 : herdenking bevrijding van Herentals

De herdenking gebeurt in samenwerking met:

  • De basisschool (W)onderwijs (5de leerjaar, 4 klassen)
  • De Zusters Franciscanessen van Herentals
  • afgevaardigden van de Stad Herentals
  • Vaderlandslievende verenigingen van en te Herentals
  • Vertegenwoordigers van Vaderlandslievende verenigingen uit de regio

Voorafgaandelijk aan de plechtigheid :

  • 13.00 u. Bijeenkomst oud-scoutslokaal ‘De Smisse’ aan Vest 9a te Herentals.
  • 13.30 u. Vertrek in stoet naar het het Besloten Hof in het klooster van de zusters Franciscanessen (Nonnenstraat 2)

Programma Besloten Hof (13.45 u. / 15.00 u.)

  • 13.45 u. Muzikaal intermezzo (doedelzakspeler).
  • 14.00 u. Welkomstwoord door de voorzitter Brigade Piron 2.0
  • Woord door Mevr. de Burgemeester of afgevaardigde
  • Muzikaal intermezzo .
  • Woord door de voorzitter van NSB Nationaal of afgevaardigde
  • Evocatie over Brigade Piron door de leerlingen van (W)onderwijs
  • Getuigenis door Rob Lathouwers Rob, zoon van Piron-soldaat
  • Kransneerlegging aan monument van de omgekomen weeskinderen
  • Eén minuut stilte
  • Klokje luiden
  • Last Post
  • Overdracht Peterschap van het monument van de weeskinderen
  • Hymnes UK /Belgisch volkslied/Europese hymne
  • Dankwoord

15:00 u. De plechtigheid wordt afgesloten met een receptie voor de genodigden terug in oud-scoutslokaal de Smisse.


Herentals werd bevrijd op zaterdag 23 september 1944 door de Britse 49e West-Riding Infantry Division of de Polar Bears genoemd. Dit gebeurde zonder een schot te lossen, want de Duitse bezetters waren de nacht tevoren met stille trom uit de stad vertrokken.
De Herentalse bevolking was uitzinnig van vreugde en de vooroorlogse oud-burgemeester ontving een dag later op de trappen van de Lakenhal (stadshuis) zes Herentalse soldaten van Brigade Piron die een dag verlof hadden gekregen om hun ouders te bezoeken. De aanwezige mensen op de Grote Markt verwelkomden hen als helden. Daar vernamen de Herentalse Piron-soldaten ook het tragische nieuws dat 10 dagen eerder, op 15 augustus 1944 tijdens de beschietingen van de stad, er een granaat was neergekomen op het binnenplein van het Franciscanessenklooster. Op dat moment waren de weeskinderen, die tijdelijk door de zuster werden opgevangen, buiten aan het spelen. Zes 6 kinderen kwamen om en tientallen werden gewond. De trieste balans van elke oorlog.

Zes Herentalse soldaten van Brigade Piron voor de Lakenhal met oud-burgemeester Rombauts in het midden, werden als helden verwelkomd.



We mogen de slachtoffers van de oorlog, nooit vergeten.



=== Verslagen van de voorbije activiteiten van de maand juli 2023 ===

Elke maand brengen wij in deze nieuwsbrief verslag uit van de voorbije activiteiten van de afgelopen maand. Zo wordt iedereen goed geïnformeerd over het reilen en zeilen van onze b(l)oeiende vaderlandslievende vereniging.


Verslag nationale feestdag 2023

Op 21 juli 2023 vierde men in Herentals traditiegetrouw de nationale feestdag van België. De Nationale Oud-strijdersbond van Herentals had de plechtigheid goed voorbereid en alles verliep perfect. Een aanzienlijke delegatie van officiële genodigden, vaandeldragers en sympathisanten kwam die (droge) morgen om 10:30 uur samen aan brasserie ‘Den Beiaard’ op de Grote Markt. Onder muzikale begeleiding van piper Jos, trok de stoet naar de Sint-Waldetrudis kerk voor de misviering ter nagedachtenis van de gesneuvelden uit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. De mis werd afgesloten met de vaandelgroet door de vele aanwezige vaderlandse verenigingen bij het spelen van een ontroerende ‘Last Post’. Daarna stapte de stoet, waaraan steeds meer mensen op straat zich aansloten, naar het herdenkingsmonument op de Molenvest. Om 11:30 uur verwelkomde de burgemeester de aanwezigen op het plein en hield een korte toespraak. Na de kransneerlegging aan het monument van de gesneuvelden, de vlaggengroet en het spelen van het Belgisch volkslied, trokken de officiële genodigden verder naar het cultuurcentrum ’t Schaliken. Daar werden ze ontvangen door de leden van het stadsbestuur voor een receptie in de Foyer.

Enkele indrukken kun je bekijken op de website van Nnieuws. Klik hier ….

Verslag ‘Operation Bluecoat 2023’ te Lichtaart

De Army Stars.
Ooit was het anders.

Op het terrein ‘Heideheem’ te Lichtaart vond in het weekend van 28 tot 30 juli 2023 de 18e editie plaats van ‘Operatie Bluecoat’. Dit openlucht kampement voor militaire voertuigen en WO2-reenactors kende, ondanks de buien tussendoor, opnieuw een groot succes.

Onze bevriende vaderlandslievende vereniging Spearhead vzw had weer op geen tijd en moeite bespaard om tijdens deze 3 dagen een rijk gevulde programma met talrijke belevingsactiviteiten voor het grote publiek te voorzien.

Zo waren er de rondritten met de old-timer voertuigen, de ge-ensceneerde militaire oefeningen van de verschillende re-enactors die situaties uitbeeldden uit de Tweede Wereldoorlog. Er waren groepen van het Belgische, Britse, Amerikaanse, Duitse en Russische leger die zo goed mogelijk qua kledij, wapenuitrusting en voertuigen een getrouwe weergave lieten zien uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Voor een indruk van dit evenement, kijk op de Nnieuws-website. Klik hier ….

Bekijk het programma van die dag, vol nostalgie : Klik hier


=== Voorbereiding herdenking 110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog ===

In de maand mei van volgend jaar 2024 zal onze vereniging het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-18) herdenken met een aantal activiteiten. Samen met de erfgoedcel Kempens Karakter werken we aan de voorbereiding van deze herdenking. Er staan 3 evenementen op stapel:

  • Een tentoonstelling in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand
  • Een schoolproject rond de website Kempenseklaprozen.be
  • Een cultuur-historische wandeling langs de Kempense Heuvelrug en de Netevallei

Medewerkers gevraagd :
We zoeken vrijwilligers die aan dit omvangrijk WO1-herdenkingsproject willen meewerken, een helpende hand kunnen bieden of mee een actieve rol willen spelen in de organisatie van dit unieke herinneringsgebeuren.
Stuur een mailtje naar info@pironnea.be als je wil helpen.
De eerste bijeenkomsten ter voorbereiding van dit WO1-project starten in de herfst 2023.


Je kunt nog steeds het nieuwe boek bestellen (maar wacht niet te lang, op = op)

Het nieuwe boek ‘De Kempense soldaten van Brigade Piron’ kan besteld worden.
Reservatie van het boek aan de voorinschrijvingsprijs van 25 € indien besteld vóór 1 september 2023.
Wees er snel bij, want de oplage is beperkt en beloofd snel uitgeput te raken wegens de grote interesse.
Bestelling boek “de Kempense soldaten van Brigade Piron” – Brigade Piron – Nete en Aa (pironnea.be)


Volgende bestuursvergadering :

Donderdag namiddag 24 augustus 2023 om 14:00 uur in het oud-scoutslokaal ‘De Smisse’ (Vest 9A te Herentals).


Uw opmerkingen en reacties over deze nieuwsbrief zijn steeds welkom via mail naar info@pironnea.be
Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Ronny Neefs                                 Ludo Torfs
voorzitter                                      secretaris en webmaster

vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa –
www.pironnea.be
info@pironnea.be


Geef een reactie