Aankondiging herdenking ‘Bevrijding van Herentals’ op 22 september 2023

Op vrijdag 22 september 2023 organiseert de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa – voor de 5e keer de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Herentals.
Ondertussen is het 79 jaar geleden dat Herentals op 23 september 1944 werd bevrijd door de verkenners van de Britse 49e West-Riding Infanterie Divisie (de Polar Bears).
Tijdens deze lustrum-editie gaan we de belangrijke rol die de Belgische Brigade Piron heeft gespeeld tijdens de bevrijding van Normandië, België en Zuid-Nederland wat extra in de verf zetten.

De herdenking van ‘Bevrijding Herentals’ is opgedeeld in 2 herinneringsmomenten op 2 verschillende plaatsen waaraan ook de leerlingen van 2 lagere scholen deelnemen :

Frans en Julia voor het OLV-kapelletje
Foto’s herdenking vorig jaar 23 sep 2022.

———————————————————————
Herdenking van de burgerslachtoffers in de Sint-Jansstraat
———————————————————————
Samen met de vaandeldragers van de vaderlandslievende verenigingen van Herentals brengen de schoolkinderen van de Frenet-basisschool een korte evocatie ter ere van de 4 burgerslachtoffers die omkwamen tijdens een granaatinslag in het steegje aan de Sint-Jansstraat.

De herdenkingsceremonie start om 11:00 uur.

Tijdens de ‘besloten tijd’ van Herentals (6 tot 23 september 1944) werd het centrum van Herentals regelmatig beschoten door de artilleriebatterijen opgesteld langs beide zijden van het Albertkanaal.
Op 19 september 1944, een paar dagen voor de bevrijding van Herentals, viel een granaat op de huizen van de Sint-Jansstraat. In het zijstraatje naast de toenmalige café van Juul Mariën ontplofte een obus midden een groepje mensen die daar stonden te praten. Drie mensen waren op slag dood
en één stierf ’s anderendaags in het ziekenhuis. Het jongste slachtoffer was Jos Mariën, slechts 13 jaar oud.

De kinderen van de Frenet-basisschool aan de O.L.V-kapel in de St-Jansstraat, vorig jaar 23 sep 2022.

—————————————————————————–
Herdenking van de omgekomen weeskinderen in het Besloten Hof
—————————————————————————–
Op het binnenplein van het Besloten Hof van klooster van de zusters Franciscanessen (in de Nonnenstraat) worden de 6 weeskinderen die op 15 augustus 1944 omkwamen tijdens een granaatinslag herdacht met een ceremoniële plechtigheid met toespraken, een kransneerlegging, vlaggengroet en spelen van de nationale hymne. De schoolkinderen van het 5e leerjaar van de lagere school Wonderwijs nemen dan voor een jaar het peterschap over van het monument voor de 6 omgekomen weeskinderen.

De herdenkingsceremonie op het binnenplein start om 13:45 uur

Dit jubileumjaar van de herdenking staat in het teken van de Belgische strijdkracht ‘Brigade Piron’ die samen met het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog onze regio in de Kempen hebben bevrijd.
Een dag na de bevrijding van Herentals (23 september 1944) konden 6 Herentalse soldaten van Brigade Piron even naar hun geboortestad komen om hun ouders te bezoeken. Ze werden op de pui van de Lakenhal op de Grote Markt als helden onthaald door de uitbundige mensen van Herentals.
De ouders, vrienden en familieleden konden niet wachten om de verhalen van hun Herentalse helden te vernemen, want de jongens waren 4 jaar lang van thuis weg geweest. Maar ze vernamen ook de tragische gebeurtenis van de granaatinslag op het binnenplein van het klooster een week eerder waarbij 6 weeskinderen omkwamen. De volgende dag moesten de Herentalse soldaten terug naar het front.

De schoolkinderen brengen een korte evocatie over deze Herentalse jongens die met Brigade Piron ons land mee hebben bevrijd.

Ondertekening van het ‘peterschap’
Foto’s herdenking vorig jaar 23 sep 2022
De kinderen van de basisschool Wonderwijs aan het monument in het Besloten Hof, vorig jaar 23 sep 2022.

Geef een reactie