Nieuwsbrief september 2023

Beste leden van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa -,

Hieronder kun je de vijfde nieuwsbrief lezen over de voorbije en komende activiteiten.


Woord van de voorzitter

Ronny Neefs

Wanneer we deze nieuwsbrief aan het schrijven zijn, heeft het jonge volkje reeds geruime tijd haar boekentassen in orde gemaakt.

We kunnen ons voorstellen dat sommige (bestuurs)leden in hun pre puberaal tijdperk daar met gemengde gevoelens op terugkijken. Sommigen met veel zin, maar voor andere was de goesting van de eerste schooldag niet met zoveel enthousiasme onthaald.

Voor een organisatie zoals Brigade Piron 2.0   heeft deze maand een andere betekenis. Het is de periode bij uitstek waarbij de bevrijding van de Kempen wordt herdacht. Het is een tendens waar men in een vorige decennia niet zoveel aandacht aan besteedde.

Maar het is uitgegroeid tot een treffen waarbij afgevaardigden van verenigingen en hun vaandeldragers elkaar ontmoeten en van gedachten uitwisselen. Het zijn sociale ontmoetingsplaatsen waarbij de vriendschappen worden hernieuwd en een laatste update van het wel en wee in de (aparte) wereld van de vaderlandslievende verenigingen plaatsheeft.

Als Brigade Piron 2.0 trachten wij daar ook zoveel mogelijk met een afvaardiging naartoe te gaan.

Niet enkel voor de hernieuwing van de contacten, maar ook vinden wij het belangrijk dat de vereniging, welke de herdenking organiseert, er niet alleen voor staat. Het maakt een wereld van verschil voor de gasten en het aanwezige publiek dat er ofwel een grote delegatie van de regio aanwezig is of slechts enkele vaandeldragers. Wat geen afbreuk betekent voor de herdenking zelf.

Voor de maand september  en oktober 2023 hebben wij tot op heden 11 uitnodigingen ontvangen .Deze lijst ga je vinden in deze nieuwsbrief.

Indien je graag één van deze herdenkingen eens wilt bijwonen, laat het ons weten. Verder afspraken kunnen dan gemaakt worden om eventueel samen er naartoe te gaan. Geniet alsnog van de laatste dagen van het groot verlof !


Met vriendelijke groetjes,
Uw voorzitter.

=== Geplande activiteiten komende maanden ===

—–>>>>> Noteer alvast volgende data in je agenda !


BEVRIJDING herdenkingen najaar 2023

September en oktober zijn traditioneel de herdenkingsmaanden van de bevrijding van de Kempense gemeenten in de provincie Antwerpen en Limburg. De Kempen werd in 1944 door verschillende geallieerde strijdkrachten bevrijd: Groot-Brittannië, Canada, Amerika, Polen en Belgen (Brigade Piron). Daarom herdenkt elke gemeente of stad zijn bevrijding op een eigen manier, maar de plechtige ceremonie verloopt in hoofdzaak op een gelijkaardige wijze.

Vele mensen nemen deel aan een herdenkingsplechtigheid voor de bevrijding van hun gemeente : een spreker die een korte toespraak houdt, meerdere vaandeldragers uit de omringende gemeenten , de burgerlijke vertegenwoordigers van de gemeente (burgemeester of schepen), de officiële militaire genodigden uit de provincie of nationaal, de kinderen uit een basisschool, de lokale jeugdbeweging, een re-enactmentgroep in uniform, doedelzakspelers (piperband) of een harmonie die voor de muzikale omlijsting zorgt. Het is telkens een mooi en respectvol eerbetoon aan de slachtoffers van de oorlog, dat vaak een uur duurt.


2 september 2023 ANTWERPEN : 17u00 Herdenking aan het monument voor de Zeelieden, uitnodiging volgt nog.

-3 september 2023 KALMHOUT: Herdenking  Heldinnen in WOI’ Dit op de dag van het verzet. Samenkomst 14.00 u Korte Heuvelstraat Kalmthout. Vertrek in optocht naar standbeeld ‘Heldin’ wandelen voor een eerbetoon.

-3 september 2023 ANTWERPEN : 9u30 Bevrijdingsherdenking Antwerpen, Tank Ceremony Royal British Legion, uitnodiging volgt nog.

4 september 2023 BRUSSEL: Herdenking Muizenpark Molenbeek. Bevrijding van Brussel door Brigade Piron. Welkom vanaf 10.00u

13 september 2023 MEERHOUT : Herdenking bevrijding door Schotse 2e bataljon Gordon Highlanders

17 september 2023 RIJKEVORSEL : 11u00 Bevrijdingsherdenking aan de Plumbridge te St.Jozef-Rijkevorsel,

21 september 2023 MAASEIK : Voormiddag herdenking
Namiddag herdenking Bevriiding Thorn 14.30u/17.00u

22 september 2023 HERENTALS : 13u00 Herdenking einde WO II en gesneuvelde weeskinderen in Herentals

24 september 2023 ANTWERPEN : 9u30 Eucharistieviering voor de Zeelieden in de Sint-Pauluskerk te Antwerpen

24 september 2023 TURNHOUT : 14:00 u Herdenking Britse en Poolse bevrijders en verzetslieden.

1 oktober 2023 BEERSE : Herdenking Beerse. Vanaf 9 uur aan de kerk van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand te Beerse. Start stoet :09.30u

15 oktober 2023 KALMTHOUT :15u00 Bevrijdingsherdenking in Heide-Kalmthout

21 oktober 2023 WUUSTWEZEL : 14u00 Bevrijdingsherdenking Wuustwezel , organisatie The Polar Bear Association


Vrijdag 22 september 2023 : herdenking bevrijding Herentals

Voorafgaandelijk aan de plechtigheid :

  • 13.00 u. Bijeenkomst oud-scoutslokaal ‘De Smisse’ aan Vest 9a te Herentals.
  • 13.30 u. Vertrek in stoet naar het het Besloten Hof in het klooster van de zusters Franciscanessen (Nonnenstraat 2)

Programma Besloten Hof (13.45 u. / 15.00 u.)

  • 13.45 u. Muzikaal intermezzo (doedelzakspeler).
  • 14.00 u. Welkomstwoord door de voorzitter Brigade Piron 2.0
  • Woord door Mevr. de Burgemeester of afgevaardigde
  • Muzikaal intermezzo .
  • Woord door de voorzitter van NSB Nationaal of afgevaardigde
  • Evocatie over Brigade Piron door de leerlingen van (W)onderwijs
  • Getuigenis door Rob Lathouwers Rob, zoon van Piron-soldaat
  • Kransneerlegging aan monument van de omgekomen weeskinderen
  • Eén minuut stilte
  • Klokje luiden
  • Last Post
  • Overdracht Peterschap van het monument van de weeskinderen
  • Hymnes UK /Belgisch volkslied
  • Dankwoord

15:00 u. De plechtigheid wordt afgesloten met een receptie voor de genodigden terug in oud-scoutslokaal de Smisse.



=== Verslagen voorbije activiteiten maand augustus 2023 ===


Verslag herdenking crashsite Morkhoven op 25 aug 2023

De jaarlijkse herdenking op 25 augustus 2023 van de Britse vliegeniers, die met hun Lancaster bommenwerper in Berteneinde omkwamen en die begraven liggen op het kerkhof van Morkhoven, werd wegens onvoorziene omstandigheden afgelast.

De Lancaster bommenwerper, de namen van de bemanningsleden en de 4 grafstenen op het kerkhof van Morkhoven.

Verslag bezoek museum Bevrijdende Vleugels op 26 aug 2023

maquette : brug slag om Arnhem
de toegang tot hal 1
tafereel : pascontrole gestapo
vliegtuig dat een zwever voort trekt
zweeftoestel : transport van een jeep

Op zaterdagnamiddag 26 augustus 2023 bezochten Carla, Walter en Ludo het WO2-museum ‘Bevrijdende Vleugels’ te Best, nabij Eindhoven in Nederland. Hier hun indruk over het museumbezoek.

Men komt binnen in een ruime inkomhal waar meerdere maquettes met miniaturen over verschillende oorlogsscenes uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog staan opgesteld. Deze geven een eerste globale indruk over de geschiedenis uit die oorlogsperioden. Men volgt een genummerd traject door de zaal waar een aantal militaire gebruiksvoorwerpen en attributen zijn tentoongesteld in verlichte vitrinekasten en waar men op tekst panelen de uitleg kan lezen over wat er te zien is.
Bijzonder interessant is een grote tafel waarop de landingsstranden van D-Day in Normandië zijn geprojecteerd en waar het ganse verloop van de landing per uur wordt getoond. Men kan het traject van de verplaatsingen van de verschillende geallieerde troepen over de verschillende stranden in de richting van de achterliggende kustdorpen goed volgen in deze animatie. De projectiebeelden wordt begeleid met gepaste achtergrond geluiden en de begeleidende tekst wordt mee geprojecteerd.

Na deze eerste kennismaking met het museum in de inkomzaal, die gratis toegankelijk is, betalen we aan de balie het toegangsgeld van 11 €. Hiermee mogen we de 3 andere grote tentoonstellingszalen bezoeken. We krijgen een audioapparaatje waarmee we de begeleidende teksten kunnen beluisteren. Door het aangeduide nummer bij de plaats van het uitgebeelde tafereel op de ’telefoon’ in te tikken, krijgt men de gepaste uitleg te horen. Maar dat hoeft niet altijd want overal staan tekst panelen opgesteld waar alles bondig is samengevat en na te lezen.

De eerste grote zaal bevindt zich in een grote overdekte loods. Hier worden verschillende taferelen uit de oorlogsjaren uitgebeeld aan de hand van levensgrote poppen in de klederdracht van die tijd. Ze beelden situaties uit over het burgerleven tijdens de bezettings- en bevrijdingsperiode. In deze grote hal staan ook verschillende militaire voertuigen gegroepeerd opgesteld. We geven onze ogen de kost.

De tweede zaal gaat over de luchtlandingsoperaties van het Britse en Amerikaanse leger tijdens operatie Market-Garden. Die vond plaats tussen 17 en 25 september 1944, maar dit museum is in het bijzonder toegewijd aan de droppingszones van de parachutisten in Best zelf. De tentoonstelling is bijzonder overweldigend en geordend opgebouwd, waar alles tot in detail is uitgebeeld en uitgelegd. Te veel om in een half uur te bevatten.
Heel interessant zijn de originele zweeftoestellen waarin de soldaten werden vervoerd en die men binnenin kan betreden en zo een indruk krijgen van de benauwdheid van deze ‘houten kisten’. Ook de boordinstrumenten in de cockpit van de vliegtuigen die deze zwevers moesten voorttrekken, kan men van dichtbij bewonderen. Alles is met zin voor detail en precisie rond de opgestelde vliegtuigen uitgewerkt om de bezoeker een maximale beleving zoals het toen was te geven. Zeer vele foto’s, filmbeelden en landkaarten zijn te bekijken zodat men in één rondgang niet alles kan bevatten.

De derde en laatste zaal is misschien voor ons Belgen niet zo interessant omdat hier de oorlogssituaties uit de toenmalige koloniale gebieden van Nederland worden getoond, zoals Indonesië. De militaire operaties tegen de Japanners op de eilanden rond de Stille Oceaan zijn immers een verhaal apart.
Wat wel in deze zaal leuk was, en vooral dan voor de jonge generaties, is de opstelling van verschillende flight-simulator. Via de stuurknuppel van een computer kan men een vliegtuig besturen en de vlucht over het landschap volgen op een groot scherm. Natuurlijk is de uiteindelijke crash van het vliegtuig bij een verkeerd maneuver door de vermeende piloot de climax.
Deze derde tentoonstellingszaal is nog verder in opbouw en nog niet helemaal afgewerkt. Alles wordt gedaan door vrijwilligers.

Het bezoek aan het museum werd afgerond bij een drankje in de ruime cafetaria met buitenterras. In de museumwinkel worden ook nog wat souvenirs, boeken en attributen te koop aangeboden.

Rond 13:00 uur waren we in Herentals vertrokken en rond 18:00 kwamen we terug thuis aan, klaar om aan de barbecue te beginnen.’

Verslag barbecue in tuin van Ludo op 26 aug 2023

Dertien deelnemers hadden zich vooraf ingeschreven op de barbecue in de tuin van Ludo en Julienne. Om 18:00 uur werd het houtskool op de barbecue aangestoken terwijl iedereen van een aperitief kon genieten en met mekaar kon bijpraten. Daarna schoven alle gasten aan tafel onder de carport om te smullen van de verschillende vlees- en vishapjes met keuze uit meerdere salades en sausen. Dit alles bij een glaasje witte, rode of rosé wijntje.
Er werd nog lang nagepraat tot in de late uurtjes. Het was een geslaagde en gezellige avond voor iedereen.

Bij een glaasje wijn even bijpraten over koetjes en kalfjes (Ludo, Rik en Astrid staan buiten beeld op de foto).

Verslag voorbereiding bevrijding Herentals op 29 aug 2023

Nooit meer oorlog : het vredesideaal van de komende generaties.

De kinderen van het 5e leerjaar van de basisschool Wonderwijs brengen tijdens de herdenking van 79 jaar bevrijding van Herentals op vrijdagnamiddag 22 september 2023 een unieke korte evocatie over de ‘Kempense soldaten van Brigade Piron‘.

De evocatie gaat over het verhaal van 23 jongens die op 10 mei 1940 werden opgeroepen voor het Belgische reserveleger om de inval van de Duitsers in ons land mee tot staan te brengen. Echter deze jongens, slechts tussen 16 en 20 jaar oud, moesten vluchten en kwamen uiteindelijk in Engeland terecht waar ze noodgedwongen zich aansloten bij het heropgerichte Belgische leger in Tenby. Hier werden ze jarenlang getraind tot echte soldaten om nadien vanaf augustus 1944 mee aan de bevrijding van West-Europa deel te nemen.

Na 4 jaar van huis weg geweest te zijn kwamen ze, na de landing en de harde strijd in Normandië, eindelijk terug in hun geboortestad op de dag na de bevrijding van Herentals (23 september 1944). Daar vernamen ze het verschrikkelijke nieuws dat 6 weeskinderen, die in het klooster van de zusters Franciscanessen tijdelijk werden opgevangen, waren omgekomen door een granaatinslag op het binnenplein van het ‘Besloten Hof’. Nadat ze even hun ouders mochten bezoeken, werden ze na deze ene dag verlof, terug naar het front gestuurd. Pas in december het volgend jaar 1945 konden ze eindelijk definitief terug naar hun thuis.

Dit verhaal zal worden uitgebeeld door de leerlingen van de klassen van de basisschool Wonderwijs in een 8-tal korte sketches en wordt vertoond voor het monument van de omgekomen weeskinderen op het binnenplein van het ‘Besloten Hof’ . Zo wordt de link gelegd van de Herentalse jongens van Brigade Piron die de oorlogsgruwel hebben meegemaakt, naar het verdriet van de ouders van de omgekomen weeskinderen, die beiden een blijvend traumatisch effect op hun verdere leven heeft teweeg gebracht en waarover ze later nooit met anderen konden over spreken.

Juf Stephanie en 3 andere leerkrachten hebben tijdens de schoolvakantie samengewerkt om een pakkend verhaal van de bevrijdingstocht van deze jonge soldaten van Brigade Piron te maken en dit aan te passen naar het inlevingsvermogen en de mogelijkheden van schoolkinderen toe. Niemand dan zij kunnen dit beter.

De Swie heeft hiervoor verschillende ’toneel’-attributen gebouwd die alles nog meer aanschouwelijk zullen tonen, zelfs een boot. En Linda gaat de kinderen het lied ‘We will meet again’ van Vera Lynn aanleren dat ze samen gaan zingen. Het wordt dus een bijzonder ingetogen en aangrijpende herdenking van de bevrijding van Herentals waar menig traantje bij de toeschouwers zal worden gelaten.

Oproep : Als je tijd en zin hebt om mee te werken of te helpen voor, tijdens of na de herdenking van de ‘Bevrijdingsdag van Herentals’, stuur dan een mailtje naar info@pironnea.be of spreek iemand van de bestuursleden persoonlijk aan. Elke helpende hand is welkom.


=== Voorbereiding herdenking 110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog ===

In de maand mei van volgend jaar 2024 zal onze vereniging het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-18) herdenken met een aantal activiteiten. Samen met de erfgoedcel Kempens Karakter werken we aan de voorbereiding van deze herdenking. Er staan 3 evenementen op stapel:

  • Een tentoonstelling in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand
  • Een schoolproject rond de website Kempenseklaprozen.be
  • Een cultuur-historische wandeling langs de Kempense Heuvelrug en de Netevallei

WO1 – tentoonstelling in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand

Medewerkers gevraagd :
We zoeken vrijwilligers die aan dit omvangrijk WO1-herdenkingsproject willen meewerken, een helpende hand kunnen bieden of mee een actieve rol willen spelen in de organisatie van dit unieke herinneringsgebeuren.
Stuur een mailtje naar info@pironnea.be als je wil helpen.
De eerste bijeenkomsten ter voorbereiding van dit WO1-project starten in de herfst 2023.



Er zijn tijdens de voorverkoop in totaal al 140 exemplaren van het boek besteld.

De bestelde boeken kunnen afgehaald op zaterdag 23 en zondag 24 september 2023 in lokaal ‘de Smisse’, Vest 9A te Herentals telkens tussen 10:00 en 14:00 uur.

Verzending van de boeken per post zal gebeuren na 24 september 2023.

Al wie een boek besteld heeft wordt vooraf per mail verwittigd wanneer de boeken afgehaald kunnen worden of wanneer ze via de post onderweg zijn.

Wil je na 1 september 2023 toch nog een boek bestellen dan kan dat aan de prijs van 30 € per exemplaar (+ 10 € voor eventuele verzending).
Maar wacht niet te lang want er zijn maar een 100-tal boeken beschikbaar.


Bestelling boek “de Kempense soldaten van Brigade Piron” – Brigade Piron – Nete en Aa (pironnea.be)


Volgende bestuursvergadering :

Donderdag namiddag 21 september 2023 om 14:00 uur in het oud-scoutslokaal ‘De Smisse’ (Vest 9A te Herentals).


Uw opmerkingen en reacties over deze nieuwsbrief zijn steeds welkom via mail naar info@pironnea.be
Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Ronny Neefs                                 Ludo Torfs
voorzitter                                      secretaris en webmaster

vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa –
www.pironnea.be
info@pironnea.be


Geef een reactie