Nieuwsbrief november 2023

Beste leden van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa -,
Hieronder lees je de zevende nieuwsbrief over de voorbije en komende activiteiten.


Woord van de voorzitter

Ronny Neefs

Tijdens de herdenking van de ‘Burgerslachtoffers van Herentals’ op vrijdag voormiddag 22 september 2023 in aan de O.L.-Vrouw kapel in de Sint-Jansstraat hield onze voorzitter volgende toespraak :

Geachte schepenen en gemeenteraadsleden.
Beste familieleden, genodigden, verenigingen, vaandeldragers en aanwezigen. En juffrouw Maaike met haar leerlingen.

Graag heten  wij jullie van harte welkom tijdens deze jaarlijkse herdenking aan het kapelletje in de Sint-Jansstraat.

Wat en paar jaar geleden slechts aanzien werd als een bijkomende sobere plechtigheid  tijdens de herdenking van de bevrijding van Herentals, is ondertussen uitgegroeid als een volwaardige plechtigheid , een vaste waarde,  voor niet alleen de slachtoffers  van de St-Jansstraat, maar voor alle burgerlijke slachtoffers in Herentals welke tijdens WOII zijn te betreuren.

Uit een oplijsting blijkt dat  er een 80 burgerslachtoffers van onze stad zijn , welke de bevrijding niet meer hebben meegemaakt. Sommige bewoners  zijn gestorven tijdens de vlucht voor het geweld  in de meidagen van 1940. Tijdens de oorlog volgt de repressie waarbij jonge mensen welke opkomen voor hun rechten terechtkomen in de concentratiekampen. Door ontbering en mishandeling zullen ze deze niet overleven. En bij de bevrijding kennen wij het verhaal niet alleen van de slachtoffers van de Sint-Jansstraat, maar ook zijn er nog andere plaatsen geweest waar eveneens een granaat was gevallen met doden tot gevolg.

Het oudste slachtoffer was Van Hove Hendrik . Geboren in 1875 en gestorven te Roeselare tijdens het vluchten voor het oorlogsgeweld in de meidagen van 1940 .Hendrik is 65 jaar oud geworden. Het jongste slachtoffertje was Vandermeulen Odilia geboren op 16 september 1936 en overleden bij de granaatinslag op 15 september 1944 op de binnenkoer van het Franciscanessen klooster. Odilia was 7 jaar toen ze gestorven was en zou een dag later haar verjaardag vieren.  Het heeft niet mogen zijn.

Sommige van hen zijn begraven op kerkhoven welke zich bevinden  in andere steden en gemeentes; Dit niet alleen  in België maar ook in het buitenland. Of ze nog steeds op deze begraafplaatsen aanwezig zijn, de kans is niet zo groot. Ook de slachtoffers van de Sint-Jansstraat; Gust Lachi (52) Aloïs Maes(45), Joske Mariën (13 jaar) en Gommarus Van Looy (37 jaar) zijn begraven geweest een paar dagen voor de bevrijding  op het kerkhof Kruisberg te Herentals. Ondertussen zijn hun zerken ook verdwenen. 

Zou het niet mooi zijn moesten al deze slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog van  onze stad hun naam vereeuwigd worden op een namenmonument.  Een monument ter herdenking van hen welke door geweld tijdens de oorlog om het leven zijn gekomen.

Ook de stad Antwerpen  heeft  plannen om een dergelijk initiatief te nemen. Een namenmonument met 25.000 oorlogsslachtoffers .Wat Antwerpen groots ziet, kan in Herentals misschien in iets kleinere vorm.  

Een sober monument of een steen, daarom moeten dit geen grote investeringen  zijn, waar men alle oorlogsslachtoffers op vermelden. Zo worden ze niet vergeten en is er toch opnieuw een link met de plaats  waar  ze zijn geboren en zijn opgegroeid. Misschien  stof om even over na te denken.


=== Geplande activiteiten december 2023 ===

—–>>>>> Noteer alvast volgende data in je agenda !

2 en 3 december 2023 : Tentoonstelling Spearhead

Spearhead VZW  is al die jaren een gevestigde waarde geworden in  onze streken en ver daarbuiten. Er zijn weinig herdenkingen waar geen vrijwilligers van deze organisatie niet aanwezig zijn. Met hun militaire voertuigen en renenactors zorgen ze steeds voor een meerwaarde bij de herdenkingen van de wereldconflicten uit het verleden in binnen- en buitenland.

Dit jaar viert vzw Spearhead haar 20 jarig bestaan.
Onze bestuursleden Herman Langewouters en echtgenote Linda Van Gestel startten in 2003 een initiatief dat vandaag is uitgegroeid tot een vereniging waar honderden liefhebbers van oude militaire voertuigen, met een brede interesse over de Tweede Wereldoorlog uit binnen en buitenland, elk jaar aan deelnemen. De leden van Spearhead zijn bijna steeds aanwezig op de tientallen WO-herdenkingen in onze regio, België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.
Eén van hun grootste jaarlijkse evenementen zijn ‘Operatie Bluecoat‘ in Lichtaart en ‘Camp Plumpbridge‘ in Rijkevorsel. Steeds staan meerdere reenactors klaar in hun authentiek uniformen en met de nodige militaire attributen om deze herdenkingsgebeurtenissen meer glans en beleving te geven.

Bekijk de foto album van Spearhead om een idee te krijgen van hun succesvolle bijeenkomsten :

Naast de plechtige herdenkingsmomenten zorgen de ‘Army Stars‘ voor een muzikale noot met bekende liederen uit de oorlogsjaren 1940-45.

Bekijk het sfeervol filmpje van hun optreden op het YouTube kanaal en kom mee in de sfeer van toen :

Bekijk de affiche met het programma van de tentoonstelling.


=== Verslagen voorbije activiteiten oktober – november 2023 ===

1 oktober 2023 : herdenking Beerse (Poolse bevrijders)
5 oktober 2023 : opening nieuw stadsarchief te Herentals
14 oktober 2023 : erfgoedcel Kempens Karakter -> Olen
15 oktober 2023 : Herdenking Kalmthout (Canadese bevrijders)
17 oktober 2023 : NSB + stadsbestuur : herdenking 80 jaar bevrijding Herentals
19 oktober 2023 : bestuursvergadering Pironnea in de Smisse
21 oktober 2023 : herdenking Wuustwezel (Polar Bears)
26 oktober 2023 : voordracht WO2-soldaat in bibliotheek van Herenthout
2 november 2023 : Allerzielen – Herentalse Piron soldaten worden herdacht te Herentals
5 november 2023 : Herentals Boekt -> schrijvers promoten boeken over Herentals
6 november 2023 : participatievergadering Vrije Tijd -> evaluatie verenigingswerking Herentals
9 november 2023 : voordracht : 200 jaar Brandweer Herentals
11 november 2023 : herdenking Wapenstilstand -> NSB Herentals, Noorderwijk en Morkhoven
14 november 2023 : vergadering stadsbestuur van Herentals -> erfgoedhuis
15 november 2023 : Te Deum in Bovenkerk te Herentals – koningsdag
21 november 2023 : voorbereiding WO1-wandeling – ‘herdenking 110 jaar begin WO1’

Verslag – Herdenking Herentalse soldaten Brigade Piron – 2 november 2023

Tijdens de dag van Allerzielen op 2 november kwamen de bestuursleden samen op de stedelijke begraafplaats van Herentals om de overleden oud-strijders van Brigade Piron te herdenken. Aan het graf van Jules Leysen werd kort hulde gebracht. Jules werd tijdens de bevrijding van de Normandische kustdorpen zwaar gewond in Sallenelles en overleed op 17 augustus 1944 in het canadese veldhospitaal in Douvres-la-Delivrande. Jules Leysen is de enige Herentalse soldaat van Brigade Piron die sneuvelde tijdens de bevrijding van Noord-Frankrijk, België en Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd 7 jaar later gerepatrieerd naar de stedelijke begraafplaats te Herentals op 12 mei 1951.

Het verzorgde graf van sergeant Jules Leysen.

De grafrede die Marcel Lambrechts, de toenmalige voorzitter van de ‘verbroedering Brigade Piron – sectie Herentals’, 72 jaar geleden had voorgedragen op de herbegrafenis van Jules, werd nu ook tijdens deze korte plechtigheid op 2 november voorgelezen. Daarna legde een kind een bloemstuk neer op de grafsteen, waarna de vlaggengroet volgde onder het spelen van het Belgische volkslied.

Na dit eerbetoon aan Jules Leysen maakten de bestuursleden een stille rondwandeling naar graven van de 12 Herentalse oud-strijders van Brigade Piron die ook op het kerkhof begraven liggen.
Op elk graf werd een rode roos geplant als herkenningspunt van de begraafplaats en als erkenning van hun verdienste voor de bevrijding van ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Herentalse vaandels van ‘de vriendenkring der politieke gevangenen’, Brigade Piron en Spearhead vzw wapperen in de wind. Een teken van hoop voor de ‘wereldvrede’ die misschien ooit op aarde komt.

Verslag – Herdenking Wapenstilstand 11 november 2023

Op zaterdag 11 november 2023 was er de traditionele herdenking van Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog in samenwerking met de oud-strijdersbonden van NSB-Herentals-Noorderwijk-Morkhoven.

In Noorderwijk en Morkhoven was er bij de herdenking nadrukkelijk een aandeel voor de lokale jeugd weggelegd, zodat de herinnering aan de slachtoffers van de oorlog ook door de volgende generaties gedragen wordt. De boodschap die men wil overbrengen aan de jongeren van vandaag is de volgende :

“Als vaderlandlievende vereniging gaan we ervan uit dat onze oorlogshelden en
oorlogsslachtoffers van 1914 – 1918 en 1940 – 1945 nooit mogen worden vergeten.
Wij trachten de jongere generatie eraan te herinneren dat hun voorouders ervoor zorgden
dat we nu in een vrij land kunnen leven.”

De vaderlandslievende verenigingen, de brandweer, het Rode Kruis, politie Neteland, het Herentalse stadsbestuur en enkele militaire vertegenwoordigers van het 29e Bataljon Logistiek van Grobbendonk begonnen de herdenking van Wapenstilstand met een gezongen eucharistieviering in de Bovenkerk. Bij de kransneerlegging aan de gedenkplaat van de gesneuvelden klonken de indringende tonen van de ‘Last Post’. Een ontroerend moment. Daarna trok de ganse delegatie in stoet, onder muzikale begeleiding van een doedelzakspeler, naar de Molenvest.
Aan het oorlogsmonument hield waarnemend burgemeester Jan Michielsen een toespraak waarin hij de noodzaak bepleitte om de herdenkingstraditie rond WO1 en WO2 in ere te houden. Alle burgerlijke en militaire vertegenwoordigers legden daarna hun bloemstukken neer aan de voet van het oorlogsmonument. De plechtigheid besloten werd afgesloten bij het spelen van het Belgisch volkslied.
Dan trokken de aanwezigen verder in parade met enkele US Navy-legervoertuigen door vzw Spearhead verder richting Grote Markt. Daar werd namens het stadsbestuur een bloemenkrans neergelegd aan het Boerenkrijg-monument. 
Na de geplogenheden werd iedereen uitgenodigd voor een receptie in de foyer van het Schaliken.

Alle burgerlijke en militaire vertegenwoordigers brachten op 11 november 2023 eervol hulde voor slachtoffers van WO1 en WO2 aan het oorlogsmonument op de Molenvest te Herentals.

Voor een uitgebreide fotoreportage van de herdenking, druk op nevenstaande knop :


Verslag – werkgroep vergadering ‘herdenking 110 jaar begin Eerste Wereldoorlog”

Op donderdagvoormiddag 9 november 2023 om 10:00 uur vond de eerste WO1-werkgroep vergadering over de ‘herdenking van 110 jaar begin WO1‘ plaats in het kasteel Le Paige . Samen met het Kempens Karakter en onder de stuwende leiding van de nieuwe bestuursleden Guy en Vic wordt een groot project uitgewerkt dat vanaf zondag 21 april 2024 en de volgende maanden zal plaatsvinden in Herentals.
Volgende activiteiten staan op het programma:

  • Een tentoonstelling in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand op de Kempense Heuvelrug
  • Een databank van de WO1-gesneuvelden van Groot-Herentals in de website Kempenseklaprozen.be
  • Een cultuur-historische natuurwandeling langs de Kempense Heuvelrug en de Netevallei

Medewerkers gevraagd :
Als je aan dit omvangrijk WO1-herdenkingsproject wil meewerken, een helpende hand kan toesteken of mee een actieve rol wil spelen in de organisatie van dit unieke herinneringsgebeuren, stuur dan snel een mailtje naar info@pironnea.be. Dan nodigen wij U uit op de volgende WO1-werkvergadering.

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw kapel in ’t Zand, gelegen langs de Lichtaartseweg te Herentals, is opgericht in 1928 op de Kempische Heuvelrug als dank voor de vrijwaring van de verwoesting van de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Deze prachtige neogotische kapel is ontworpen door de bekende architect J. De Wit en de grond waarop ze is gebouwd werd geschonken door Remi Le Paige, de toenmalige burgemeester van Herentals.
De kapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw die als eretitel ‘Regina Pacis‘, koningin van de vrede, kreeg.
De naam is ingegeven door het verlangen naar vrede dat te midden van strijd en geweld zo diep en hevig onder de mensen voelbaar was tijdens de Eerste Wereldoorlog(1914 – 18).
Het verwijst ook naar de vrede van het hart, het diepe verlangen van elke mens om in respect en verdraagzaamheid met alle volkeren willen samenleven.
De kapel symboliseert ook het streven van onze vaderlandslievende vereniging naar het vredesideaal van ‘NOOIT MEER OORLOG‘.


Bekijk ook even welke informatie op de website ‘Kempense klaprozen‘ is terug te vinden over de 88 Herentalse gesneuvelden van WO1.
Klik op onderstaande knop:


Verslag – TE DEUM in de Bovenkerk 15 november 2023

Op woensdag 15 november om 11u00 werd het Te Deum gezongen in de Sint- Waldetrudiskerk Herentals ter gelegenheid van Koningsdag. Onze vaandeldragers waren daar weer trouw aanwezig.


Wil je een boek bestellen als kerst- of nieuwjaarsgeschenk voor uw familieleden of vrienden ?

Voor slechts 30 € per exemplaar op de rekening van
Brigade Piron : BE90 0004 6046 4757
(+ 10 € voor eventuele verzending)
kun je de laatste exemplaren bemachtigen.

Geef ook je persoonlijke gegevens door via mail aan info@pironnea.be of bestel via onderstaande link.

Bestelling boek “de Kempense soldaten van Brigade Piron” – Brigade Piron – Nete en Aa (pironnea.be)


Volgende bestuursvergadering :

Donderdag namiddag 21 maart 2024 om 14:00 uur.


Uw opmerkingen en reacties over deze nieuwsbrief of andere suggesties zijn steeds welkom via mail naar info@pironnea.be
Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Ronny Neefs                                 Ludo Torfs
voorzitter                                      secretaris en webmaster

vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa –
www.pironnea.be
info@pironnea.be


Geef een reactie