Nieuwsbrief december 2023

Beste leden van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa -,
Hieronder lees je de 8e nieuwsbrief over de voorbije en komende activiteiten.


Woord van (waarnemend) burgemeester van Herentals

Jan Michielsen

Tijdens de herdenking van de ‘Wapenstilstand’ op zaterdag voormiddag 11 november 2023 aan het oorlogsmonument op de Molenvest te Herentals hield waarnemende burgemeester Jan Michielsen volgende krachtige toespraak.

Het is tevens in deze kerstperiode een warme oproep om de vrede onder alle volkeren op deze aarde te bewerkstelligen en wereldconflicten op een diplomatieke wijze op te lossen in plaats van steeds opnieuw naar wapens, vernieling en dood te grijpen.
De toespraak van de burgemeester sluit mooi aan bij het vredesideaal ‘Nooit meer oorlog’ van onze vaderlandslievende vereniging.

Vandaag staan we hier samen aan het oorlogsmonument in Herentals, zoals we dat elk jaar doen, ook in Noorderwijk en Morkhoven, om de herinnering aan de verschrikkelijke gebeurtenissen van de wereldoorlogen te herinneren en de mannen en vrouwen te herdenken die hun levens hebben gegeven voor onze vrijheid. Vandaag komen we samen om onze dankbaarheid en respect te tonen aan degenen die hebben gevochten en geleden in de naam van vrede.

We beseffen dat oorlog niet alleen gaat over strijd en vernietiging, maar ook over offers en opofferingen. De wereldoorlogen brachten immense verwoesting en leed over de hele wereld, en miljoenen mensen betaalden de hoogste prijs. We mogen nooit vergeten hoe belangrijk het is om vrede te koesteren en te bewaren, en om te streven naar een wereld waarin dergelijke conflicten niet meer voorkomen.

Vandaag herdenken we niet alleen de slachtoffers van de wereldoorlogen, maar ook degenen die de moed hadden om te vechten voor onze vrijheid. We denken aan de soldaten die ver van huis gingen, vaak nog jong en onervaren, en de ontberingen van de oorlog moesten doorstaan. We denken aan de families die hun geliefden verloren en degenen die thuiskwamen met littekens, zowel zichtbaar als onzichtbaar. We eren hun moed en vastberadenheid.

Maar laten we vandaag ook stilstaan bij de huidige oorlogen in de wereld (niet zo ver van ons bed Oekraïne, Gaza, Syrië, Jemen, Congo, Irak, …) en het belang van vrede en diplomatie. Laten we ons inzetten voor het voorkomen van toekomstige conflicten en het bevorderen van begrip en samenwerking tussen naties. Want vrede is niet vanzelfsprekend, het is een kostbaar goed dat we moeten koesteren en beschermen.

We eren en herdenken niet alleen het verleden, maar ook het heden en de toekomst. We tonen onze dankbaarheid en diepste respect aan al degenen die momenteel in uniform ten dienste staan van ons land en onze bevolking. Hun toewijding en opoffering verdienen onze diepste waardering en respect.

Op deze dag van herdenking hernieuwen we onze belofte om de herinnering aan de wereldoorlogen levend te houden, om vrede en vrijheid te eren, en om degenen die hebben gediend en geleden nooit te vergeten. Speciale dank aan onze NSB-afdelingen en jullie allen die deze herinneringen levend houden.

We hopen op een wereld waarin conflicten op vreedzame wijze worden opgelost, en streven naar een toekomst waarin de offers van degenen die voor onze vrijheid vechten en hebben gevochten nooit tevergeefs zullen zijn.”

Jan Michielsen

Burgemeester wnd.


=== Geplande activiteiten volgend werkjaar 2024 ===

Voor volgend jaar 2024 staan er weer heel wat nieuwe herdenkingsactiviteiten en evenementen met onze vaderlandslievende vereniging op stapel.
—–>>>>> Noteer alvast volgende data in je agenda !

  • zaterdag 6 april : algemene vergadering voor alle leden en sympathisanten (om 20 uur in de Fonderies de la Campine, Wuytsbergen 2 te Herentals)
  • zondag 21 april : erfgoeddag, herdenking ‘110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog’
    met tentoonstelling in de O.L.V.-kapel in ’t Zand en cultuur-historische natuurwandeling
  • maandag 22 tot vrijdag 26 april : erfgoedweek voor de middelbare scholen rond herinneringseducatie project ‘kleine verhalen van de Grote Oorlog’
  • woensdag 8 mei : herdenking einde Tweede Wereldoorlog (door NSB-Herentals)
  • zondag 12 mei : herdenking WO2 te Gierle om 11u30 aan de Singel (15e editie)
  • zondag 30 juni opendeurdag in het nieuwe erfgoedhuis op het Begijnhof
  • zondag 7 juli erebezoek gesneuvelden kerkhof Tielen – Gierle – Lichtaart – Wechelderzande
  • zondag 21 juli : nationale feestdag (door NSB-Herentals)
  • zaterdag en zondag 27 en 28 juli : Operatie Bluecoat WO2-kampement Heidestraat te Lichtaart (door vzw Spearhead)
  • zaterdag 24 augustus gezinsuitstap naar WO2-collectie Herselt en barbecue achteraf in Herentals
  • zondag 25 augustus : herdenking Lancaster-crash Berteneinde aan de begraafplaats te Morkhoven
  • woensdag 4 september : herdenking Brigade Piron te Sint-Jans-Molenbeek (Brussel-West)
  • zondag en maandag 20-23 september : Herdenking 80 jaar bevrijding van Herentals, zondag tentoonstelling en static show militaire voertuigen op Grote Markt, maandag met schoolgaande jeugd in het Besloten Hof en herdenking aan monument burgerslachtoffers in de Sint-Jansstraat
  • zaterdag 2 november : herdenking Piron-soldaten – stedelijke begraafplaats van Herentals
  • zondag 10 november : WO1-fakkeltocht – stedelijke begraafplaats
  • maandag 11 november : herdenking Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog op de Molenvest en Grote Markt (door NSB-Herentals)
  • dinsdag avond 26 november : voordracht lezing met spreker over WO-thema (nog te bepalen)

KOMENDE ACTIVITEITEN – DECEMBER 2023

Op 25 december 2023 vierden we allen met ons gezin, familie of vrienden het feest van Kerstmis.
Kerstmis is ook een dag van hoop en verlangen naar vrede op aarde voor alle mensen van goede wil. Spijtig genoeg is de realiteit vandaag in de wereld anders met de vele oorlogen in verschillende landen met telkens vele onschuldige burgerslachtoffers tot gevolg.
Daarom moeten wij als vaderlandslievende vereniging onze jongeren van vandaag er blijven aan herinneren dat wapens, geweld en macht enkel tot verschrikkelijke ellende en verdriet leidt. En dat de vrede, vrijheid en verdraagzaamheid die wij vandaag in ons land nog hebben, moeten blijven koesteren en verdedigen.
Daarom moeten de jaarlijkse herdenkingen van het einde van de 2 wereldoorlogen (op 8 mei en 11 november) en de bevrijding van de gemeenten in onze regio (tijdens de maanden september tot oktober) blijvend in stand worden gehouden. Het vredesideaal ‘Nooit meer oorlog’ blijft onze betrachting, tegen beter weten in.

Op 1 januari 2024 beginnen we met veel goede voornemens aan een nieuw jaar van 366 dagen.
We hebben in dit schrikkeljaar dus 1 dag extra de tijd om onze dromen en ambities waar te maken.
We wensen alle 82 leden van onze vaderlandslievende vereniging een vreugdevol nieuw jaar en hopen dat jullie de komende maanden actief kunnen deelnemen aan de herdenkingsactiviteiten van 2024 .

Voor de laatste dagen van ’ t jaar
Veel gezelligheid met elkaar
Voor de 366 dagen die volgen
Veel geluk en weinig zorgen.


=== Verslagen voorbije activiteiten december 2023 ===

Verslag – WO2 tentoonstelling Spearhead – 2 en 3 december 2023

Op zaterdag 2 en zondag 3 december 2023 vierde vzw Spearhead, de militaire old-timer club en reenactors vereniging haar 20-jarig bestaan met een zeer uitgebreide tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in zaal ’t Hof te Herentals. De vrijdag voordien was er de opening van de tentoonstelling met een uitgebreide receptie voor de vele genodigden.

Herman Langewouters, de voorzitter van Spearhead, hield een toespraak over het ontstaan van de vereniging in 2003 en dankte iedereen die aan de groei ervan in de loop van 20 jaren had bijgedragen.
De twee dagen nadien was er zeer veel volk naar de tentoonstelling komen kijken waar vele militaire attributen uit de oorlog stonden opgesteld en kon het publiek uitgebreid kennis maken met de activiteiten van deze militaire old-timer en reenactment vereniging. Een prima organisatie !

Toespraak van bestuurslid Herman voor de talrijke aanwezigen tijdens de jubileumviering ’20 jaar Spearhead vzw’.

Bekijk de foto’s van de openingsreceptie op vrijdag 1 december 2023 in zaal ’t Hof te Herentals.


Verslag – bestuursvergadering ‘herdenking 80 jaar bevrijding Herentals’ – 5 december 2023

Op dinsdagnamiddag 5 december 2023 om 14:00 uur kwamen de bestuursleden samen in het woonzorgcentrum Vogelzang om de organisatie de herdenking van ‘80 jaar bevrijding van Herentals‘, die gepland staat voor maandag 23 september 2024, voor te bereiden. Ook de adjudant majoor van het 29e Bataljon Logistiek van Grobbendonk was hierbij aanwezig.
Eerder al op 17 oktober 2023 was er een overlegvergadering geweest in het administratief centrum met het stadsbestuur en NSB-Herentals om de praktische organisatie van deze jubileum herdenking vast te leggen.

Bij de herdenking van 40 jaar bevrijding in 1984 poseren enkele oud-strijders van Brigade Piron voor een pantserwagen aan de lakenhal op de Grote Markt te Herentals.

Volgende activiteiten werden afgesproken en een aantal zaken staan nu al vast :

  • Zondag 22 september 2024 – WO2 tentoonstelling in zaal ’t Hof voor het grote publiek
    van 10:00 – 18:00 uur : café + thema “80 jaar bevrijding van de Kempen”
  • Maandag 23 september – voormiddag
    vanaf 9:00 u : static show van oude en nieuwe militaire voertuigen op de Grote Markt
    10:00 u – herdenking oorlogsslachtoffer aan de kapel in de Sint-Jansstraat
  • Maandag 23 september – namiddag
    vanaf 13:00 u : static show van oude en nieuwe militaire voertuigen op de Grote Markt
    14:00 u : herdenking ’80 jaar bevrijding van Herentals’ in het Besloten Hof met de schoolkinderen
    16:00 u : receptie en WO2-tentoonstelling in zaal ’t Hof

Verslag – WO1 werkgroep ‘110 jaar begin Eerste Wereldoorlog’ – 21 december 2023

Op donderdagnamiddag 21 december om 14:00 uur kwamen de leden van de WO1-werkgroep samen in het kasteel Le Paige om met het Kempens Karakter de voortgang van het project ‘herdenking 110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog’ voor volgend jaar verder uit te werken. Dit herinneringsproject, enerzijds voor het grote publiek en anderzijds voor leerlingen van de middelbare scholen, bestaat uit 4 deelactiviteiten die zullen plaatsvinden vanaf zondag 21 april tot zondag 29 september 2024.

Volgende herdenkingsactiviteiten met als thema ‘kleine verhalen van de Groote Oorlog’ zijn ondertussen al voor een groot deel uitgewerkt.

  • Een cultuur-historische wandeling van 5 km over de Kempense Heuvelrug en de vallei van de Kleine Nete vanaf zondag 21 april 2024.
    Deze erfgoed wandeling kan onder begeleiding van een gids in kleine groepen of individueel zelfstandig met de ErfgoedApp op de smartphone worden gedaan.
  • Een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand .
    Deze tentoonstelling maakt deel uit van de WO1-wandeling, maar kan ook bezocht worden op de zondagen van de maand mei 2024.
  • Een databank met alle informatie over alle 92 gesneuvelden van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven uit de Eerste Wereldoorlog.
    Op de webpagina’s van www.kempenseklaprozen.be kan men van elke soldaat een foto, de gezinssituatie, de militaire loopbaan en de plaats waar hij begraven ligt terugvinden.
  • Klasbezoek aan de middelbare scholen in de regio in het kader van de leerdoelstelling ‘herinneringseducatie’.
    De leerlingen volgen in de klas het verhaal over de gebeurtenissen in onze regio tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen voor de gezinnen waarvan de vader of zoon ver weg van thuis ons land moest gaan verdedigen.
    Deze klasbezoeken vinden plaats tijdens de schooldagen van 22 tot 26 april 2024.
Het logo van de ErfgoedApp

Bestuurslid Guy heeft al heel wat informatie kunnen verzamelen over de WO1-gesneuvelden van Groot-Herentals.
Bekijk ook even de actuele informatie op de website van ‘Kempense klaprozen‘. Moest je eventueel extra informatie weten over één van deze 88 gesneuvelden stuur dan een mailtje naar info@pironnea.be .
Klik op onderstaande knop:


Voor een voorbeeld van een wandel- of fietstocht met behulp van de ErfgoedApp op je smartphone, klik op onderstaande knop.


Wil je alles te weten komen over de geschiedenis van de Kempense soldaten van Brigade Piron ? Bestel dan vandaag nog dit unieke boek met vele foto’s en kaarten.

Schrijf 30 € per gewenst exemplaar over op de rekening van Brigade Piron :
BE90 0004 6046 4757.

Geef ook je persoonlijke gegevens door via mail info@pironnea.be
of bestel via nevenstaande knop.

Je kunt het boek zelf in Herentals komen afhalen of laten opsturen naar je adres (mits 10 € extra verzendkosten).


Volgende bestuursvergadering :

Donderdag namiddag 21 maart 2024 om 14:00 uur.


Uw opmerkingen en reacties over deze nieuwsbrief of andere suggesties zijn steeds welkom via mail naar info@pironnea.be
Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Ronny Neefs                                 Ludo Torfs
voorzitter                                      secretaris en webmaster

vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa –
www.pironnea.be
info@pironnea.be


Geef een reactie