Nieuwsbrief januari 2024

Beste leden van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa -,
Hieronder lees je de 9e nieuwsbrief over de voorbije en komende activiteiten.


Woord van de voorzitter

Geachte (bestuurs)leden,

Graag wensen wij jullie en familieleden een gelukkig en voorspoedig  2024. Hou het gezond, leef gezond en geniet van de mooie momenten. Ze zijn toch zo snel voorbij!

Een laatste overleg hebben wij met de bestuursleden gehouden op 5 december 2023. Er was slechts één punt op de agenda. De aanzet/voorbereiding voor de herdenking van de Bevrijding van Herentals.  Dit zal plaatshebben op maandag 23 september 2024 .

Het zal dit jaar een periode omkaderen  van 80 jaar zonder een conflict  en/of een bezetting in onze streken. Dat hebben onze ouders/grootouders/overgrootouders voor zo’n lange termijn nooit meegemaakt. Het is een moment om er aandacht aan te besteden. Zeker ook door de actuele gebeurtenissen.

We gaan in ’t bijzonder het accent leggen  op wat het woord ‘vrijheid betekent.   Niet alleen voor onze generatie, maar ook uitleggen aan onze jongeren. Het is iets dat we moeten koesteren en beschermen.

Het zal niet het enige conflict zijn, uit onze geschiedenis, waar we dit jaar bij stilstaan. Ook is het 110 jaar  geleden dat ‘De Groote Oorlog’ is uitgebroken.
Enkele bestuursleden onder leiding van onze secretaris zijn dit aan het voorbereiden . Door middel van een themawandeling zal het verhaal worden verteld hoe Herentals de bezetting tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft ervaren. En hoe zo’n wereldbrand is ontstaan? Dat kom je allemaal te weten op de Erfgoeddag op zondag 21 april 2024.

Het zijn slechts twee activiteiten welke we vermelden voor 2024. 
Maar als je onze website raadpleegt ga je er op dit moment reeds een 16 tal plechtigheden, herdenkingen, momentopnames gerelateerd aan de oorlog terugvinden. Niet alleen van onze organisatie, maar ook van vaderlandslievende verenigingen uit de regio. Allen gaan zij voor dit herdenkingsjaar hun beste beentje voorzetten.

Waar wij ook dit jaar naar uitkijken is de verhuis naar een nieuw lokaal. Door een samenloop van omstandigheden zal de Smisse/Brigand, naar de toekomst toe, zijn deuren sluiten. Wij willen langs deze weg de familie Daneels danken, dat wij vanaf  het ontstaan van onze vereniging hiervan gebruik hebben mogen maken . Een stukje historisch erfgoed verdwijnt hierbij evenwel voorgoed.

In samenwerking met de stad Herentals werd er op zoek gegaan naar een nieuw lokaal .  Het is geworden een hele mooie woning met een rijke geschiedenis. En dit gelegen op het mooiste stukje erfgoedsite in Herentals. Gekend als ‘het fundatiehuis’ en gelegen op het Begijnhof . 
Daar er verschillende verenigingen  ook gebruik van zullen maken krijgt het een nieuwe naam zijnde  ‘Het Erfgoedhuis’                                                                                      

Graag wensen wij toch het stadsbestuur en met name de betrokken dienst (patrimonium)  te bedanken dat we op een korte termijn kunnen beschikken over  een nieuw lokaal .

Zoals je reeds aanvoelt  zal het in 2024 een belangrijk en een druk jaar worden. Het zal een tandje bijsteken zijn voor onze bestuursleden en medewerkers . Maar als voorzitter hebben wij daar het volste vertrouwen in. Een beter bestuur kan men niet wensen. Met dank!

Tenslotte, zij die nog in vakantiemodus zijn, geniet er nog wat van. Wij gaan onze activiteiten voorbereiden en wij zien elkaar dan terug tijdens één van deze gebeurtenissen.

Met vriendelijke groetjes,

Ronny   
De voorzitter


=== Geplande activiteiten voor de komende maanden 2024 ===

Herdenking ‘DE VLEUGEL’ te Meerhout : 14 februari 2024

Op woensdag 14 februari 2024 om 9:30 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats aan het oorlogsmonument ‘de Veugel‘ in Meerhout, waar 81 jaar geleden een Britse bommenwerper neerstortte en er 3 bemanningsleden omkwamen.
Onze vereniging werd uitgenodigd om aan deze plechtige herdenking deel te nemen.
Samenkomst aan het gemeentehuis van Meerhout.
Na de herdenking is een receptie voorzien (einde rond 13:00 uur).

Het monument ‘De Vleugel’ aan Donken te Meerhout.


Leden die graag willen deelnemen aan deze herdenking, gelieve een mailtje te sturen naar info@pironnea.be.
U kan altijd meerijden met één van onze bestuursleden.


In de nacht van 14 op 15 februari 1943 haalt Duits geschut een bommenwerper van de Royal Air Force neer boven Meerhout. De HE164, een Vickers Wellington, was op weg naar een bombardement op Keulen. Drie bemanningsleden komen om. Drie andere overleven de crash dankzij hun parachutes. De Duitsers nemen hen gevangen.
Lees het volledige verhaal van de vliegtuigcrash in Meerhout. Druk op onderstaande link.


Komende LENTE activiteiten : APRIL – MEI 2024

Vanaf begin april 2024 starten de eerste activiteiten in de lente met onze vaderlandslievende vereniging. De volledige lijst van alle andere evenementen in dit werkjaar 2024 vind je op de homepage van onze website.
—–>>>>> Noteer alvast volgende data in je agenda !

  • zaterdag 6 april : algemene vergadering voor alle leden en sympathisanten (om 20 uur in de Fonderies de la Campine, Wuytsbergen 2 te Herentals)
  • zondag 21 april : erfgoeddag, herdenking ‘110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog’
    met tentoonstelling in de O.L.V.-kapel in ’t Zand en cultuur-historische natuurwandeling
  • maandag 22 tot vrijdag 26 april : erfgoedweek voor de middelbare scholen rond herinneringseducatie project ‘kleine verhalen van de Grote Oorlog’
  • woensdag 8 mei : herdenking einde Tweede Wereldoorlog (door NSB-Herentals)
  • zondag 12 mei : herdenking WO2 te Gierle om 11u30 aan de Singel (15e editie


=== Verslagen voorbije activiteiten januari 2023 ===

WO1 werkgroep ‘110 jaar begin Eerste Wereldoorlog’

De voorbereidingen voor de erfgoeddag van zondag 21 april 2024 zijn in volle voorbereiding.
Je kunt al eens een kijkje nemen op de website van FARO, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.


Onze vereniging organiseert die dag voor het grote publiek een gegidste erfgoedwandeling van 5 km over de Kempense Heuvelrug en vallei van de Kleine Nete. Op 10 stopplaatsen langs het parcours door de prachtige natuur van onze Kempen wordt telkens aan een cultuur-historisch gebouw een apart verhaal verteld over een gebeurtenis die op die locatie is gerelateerd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog (september tot december 1914). Men passeert ook de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand, waar er een tentoonstelling is ingericht over de 93 soldaten van Groot-Herentals die tijdens WO1 zijn gesneuveld.

Deze wandeling kan ook individueel op eigen ritme en op eender welke dag worden gedaan met behulp van de smartphone en de ErfgoedApp tot eind september 2024.

Het logo van de ErfgoedApp dat is aangebracht op de plaatsen waar via de smartphone extra informatie (gesproken tekst en beelden) kan worden geraadpleegd.


Voor de leerlingen van de tweede graad (14-15 jarigen) van middelbare scholen in de regio Neteland wordt er een klasbezoek georganiseerd tijdens de erfgoedweek van maandag 22 tot vrijdag 26 april 2024. In het kader van de leerdoelstelling ‘herinneringseducatie’ wordt aan de hand van foto’s en videobeelden boeiende verhalen verteld over de gebeurtenissen die tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog in onze regio hebben plaatsgevonden en de gevolgen voor de gezinnen waarvan de vader of zoon ver weg van thuis ons land moest gaan verdedigen. Er wordt in deze 2 uur durende interactieve voorstelling die in de voormiddag plaatsvindt ook een verband gelegd met de huidige gelijkaardige situatie in Oekraïne.

In de namiddag doen de leerlingen onder begeleiding van een gids dezelfde erfgoedwandeling als die van de erfgoeddag, maar nu krijgen de leerlingen ook een vragenlijst met kleine opdrachten mee. Het thema is ‘mijn overgrootvader was een held’ en in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand mogen de leerlingen een vredesboodschap aanbrengen.


Verslag – Militair erfgoed Stedelijke Begraafplaats – 25 januari 2024

Op donderdagmorgen 25 januari 2024 om 11:00 uur kwamen enkele bestuursleden, op verzoek van de aangestelde coördinator van het stadsbestuur, in het stadsarchief samen met de vraag of onze vereniging wilde meewerken aan het opstellen van een inventaris van alle graven van de oud-strijders die zich bevinden op de Stedelijke Begraafplaats van Herentals. Het gaat over bijna 300 graven verdeeld over 5 perken die in het nieuwe ‘masterplan ter vergroening van de begraafplaats’ als militair erfgoed worden beschouwd.

Bedoeling is om van elk graf een gegevensfiche op te maken waarop alle informatie staat betreffende de persoonsgegevens van de oud-strijder en de huidige toestand van de grafzerk. Op die manier wil de coördinator een overzicht krijgen van welke werkzaamheden aan de graven van de oud-strijders in de toekomst moet worden uitgevoerd opdat de ‘soldaten-perken’ een nieuwe en verzorgde uitstraling krijgen.

De ‘inventarisering van de grafzerken’ gaan we bij wijze van proef starten bij Perk14, de plaats waar 28 oud-strijders van de Eerste Wereldoorlog begraven liggen en dat al is ‘vergroend’ doordat de buiken van de grafzerken zijn verwijderd. De opgemeten en genoteerde gegevens van deze zerken worden, samen met een foto van elk graf, verzameld in een databank en doorgestuurd naar het GIS-systeem van de stad.

Vanaf begin februari 2024 zullen de eerste ‘opmetingen’ gebeuren.
Later in het jaar volgen de andere ‘militaire grafperken’ van de oud-strijders uit WO1 en WO2.

Perk 14, de begraafplaats van 28 oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog met vooraan de ‘namenblok’.

WO1 werkgroep : Herentalse gesneuvelden in databank ‘Kempense klaprozen’

Bestuurslid Guy heeft de afgelopen maand heel veel informatie over de gesneuvelde soldaten van Herentals uit de Eerste Wereldoorlog teruggevonden en deze gegevens (tekst en foto’s) overgebracht naar de databank ‘Kempenseklaprozen.be’. Neem even een kijkje en waardeer zijn verdienstelijk werk.

Druk op onderstaande knop om de volledige lijst van de 93 gesneuvelde WO1-soldaten van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven te bekijken.

Moest je eventueel extra informatie hebben over één van deze Herentalse WO1-gesneuvelden, stuur dan een mailtje naar info@pironnea.be.


Een nieuw Erfgoedhuis !?

Onze vereniging is al een tijdje op zoek naar een geschikte plaats waar we regelmatig kunnen samenkomen met onze leden. Graag zouden we over een vaste locatie willen beschikken waar we de maandelijkse bestuursvergaderingen houden, de voorbereidingen voor de geplande activiteiten samen uitwerken en de jaarlijkse overlegmomenten met andere verenigingen kunnen organiseren.

Nu heeft het stadsbestuur van Herentals aangekondigd dat het vroegere ‘fundatiehuis’ in het Begijnhof beschikbaar kan komen voor enkele cultuur-historische verenigingen en dat dit al jaren leegstaande gebouw een nieuwe functie als ‘erfgoedhuis‘ zou krijgen.
De bestuursleden zijn in december van vorig jaar al eens mogen gaan kijken naar de bestaande inrichting van dit ‘beschermde‘ historisch gebouw. In de beschikbare ruimten zouden we een studiehoek met een kleine bibliotheek kunnen inrichten waar men informatie over WO1 en WO2 kan opzoeken, verzamelen en stockeren. Er is een drankentoog met koeling en spoelwater aanwezig zodat er ook al eens een receptie kan worden gehouden tijdens een gezellig samenzijn. Er is een degelijk proper toilet en de verwarmingsinstallatie werkt op gas. Rondom het gebouw is er een ruime buitentuin waar we in de toekomst activiteiten in open lucht kunnen houden voor het grote publiek.
Dit alles bevindt zich in de prachtige locatie van het Begijnhof van Herentals.

Dit historisch en beschermd gebouw mogen we (deels) herinrichten en gebruiken naar eigen inzicht, maar we moeten de plaats wel delen met drie andere Herentalse vereniging:
Herentaldum, de Herentalse Kring voor Geschiedenis en Heemkunde;
– de aloude Sint-Sebastiaan gilde, de boogschuttersvereniging van Herentals die al 500 jaar bestaat
– en de drie oud-strijdersbonden NSB-Herentals, NSB-Noorderwijk en NSB-Morkhoven.

Echter de nodige afspraken met het stadsbestuur en de betrokken erfgoedinstanties moeten nog afgerond worden. Maar we hopen toch tegen het einde van dit jaar op deze nieuwe stek te zitten.

Het mogelijke ‘erfgoedhuis’, was vroeger het fundatiehuis in het Begijnhof van Herentals.

Wil je alles te weten komen over de geschiedenis van de Kempense soldaten van Brigade Piron ? Bestel dan vandaag nog dit unieke boek met vele foto’s en kaarten.

Schrijf 30 € per gewenst exemplaar over op de rekening van Brigade Piron :
BE90 0004 6046 4757.

Geef ook je persoonlijke gegevens door via mail info@pironnea.be
of bestel via nevenstaande knop.

Je kunt het boek zelf in Herentals komen afhalen of laten opsturen naar je adres (mits 10 € extra verzendkosten).


Volgende bestuursvergadering :

Donderdag namiddag 21 maart 2024 om 14:00 uur.


Uw opmerkingen en reacties over deze nieuwsbrief of andere suggesties zijn steeds welkom via mail naar info@pironnea.be
Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Ronny Neefs                                 Ludo Torfs
voorzitter                                      secretaris en webmaster

vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa –
www.pironnea.be
info@pironnea.be


Geef een reactie